Ziraat odasından çiftçiye jest
Dünya Çiftçiler Günü, Türkiye'nin, 81 ilinden gelen çiftçilerin katılımıyla, TZOB tarafından Anadolu Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte kutlandı.
Üyelerini sosyal etkinliklere götürmeyi alışkanlık haline getiren Sarayönü Ziraat Odası, Antara'da gerçekleştirilen etkinliğe de 3 otobüsle 29'u bayan olmak üzere 105 çiftçi gönderdi. Etkinlikte verilen Sevcan Orhan ve Mustafa Ceceli konserleri ile çiftçiler keyifli dakikalar yaşadı.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Çiftçiler Günü ve Anneler Günü'nü kutlayarak, çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.
Türkiye'de çiftçilerin her türlü zorluğa, tabii afetlerine ve yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretmeye devam ettiğini, üretimden vazgeçmediğini belirten Bayraktar, sektörün birçok yönüyle ekonomiye büyük bir kaynak sağladığını söyledi.
Türkiye'de çiftçinin kıymetinin yeterince bilinmediğini ifade eden Bayraktar, "Sanayici korunaklı fabrikalarında ve kapalı alanlarda üretim yaparken, çiftçi üretimi sırasında karşılaştığı doğal afetler, tarım alanlarına, hayvancılık tesislerine büyük zarar veriyor, birçok zaman üreticinin elinde kalıyor. Sanayici bizim gibi, aracılarla da uğraşmıyor. Aracılar bizden daha fazla para kazanıyor. Biz üretip, dünyayla yarışırız, yeter ki önümüzdeki engeller kaldırılsın, emeğimizin karşılığını alalım. Yeter ki bizim 1 liraya ürettiğimizi, tüketici 5-6 liraya satın almasın" ifadelerini kullandı.
Mazot ve gübreyi ucuz kullanmalıyız
Türk topraklarının en önemli ürünü buğday ve arpanın milyonlarca çiftçinin geçim kaynağı olduğunu anlatan Bayraktar, hedeflerinin kaliteli buğday üretmek olduğunu ve üretim miktarını 30 milyon tona çıkarmak istediklerini kaydetti. Bayraktar, artık buğday ithal etmek istemediklerini belirterek, "Bunun için kaliteli ve sertifikalı tohuma, ucuz fiyatla ulaşmalıyız. Ucuz gübre ve ucuz mazot kullanmalıyız" dedi.
Destekler boşa gitmez
Çiftçiye daha çok destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, konuşmasının devamında, "Çiftçimize verilen destek boşa gitmez, çiftçimiz bunun karşılığını misliyle ödemiştir, üretimini artırır, istihdamla ihracatla katma değerle karşılığını bu ülkeye her zaman vermiştir, vermeye de devam etmektedir. Çiftçilerimize verilen her kuruş fazlasıyla ülke ekonomisine geri dönüyor. Gübre, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi girdi fiyatlarının yüksekliği çiftçileri zorluyor. Çiftçimiz her türlü desteği hak ediyor. Destekler artarak sürmeli ve çiftçimizin rakipleriyle aynı koşullarda üretim yapması sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.