101 yaşındaki doktor, uzun yaşamın sırrını açıkladı
Dünyanın en yaşlı doktoru olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren 101 yaşındaki nörolog Howard Tucker, uzun yaşamın sırlarını açıkladı. Tucker zihin sağlığı için uyguladığı 3 altın kuralı kendi hayatından örneklerle anlattı.
Howard Tucker, 1922′de Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletinde dünyaya geldi. 1947 yılından beri hekimlik yapan 101 yaşındaki Howard Tucker, zihnini keskin tutmak için sırlarını paylaştı.
Dünyanın çalışan en yaşlı pratisyen hekimi olan Howard Tucker, zihin sağlığı için uyguladığı 3 altın kuralı NBC'de kaleme aldı.
Tucker'a göre uzun yaşamda iyi genler ve şans avantaj sağlayabiliyor, yaşam tarzı kuralları da büyük önem taşıyor.
İşte Howard Tucker'ın kendi anlatımı ile berrak zihnin 3 sırrı:
Yetmiş yılı aşkın süredir pratisyen bir doktor ve nörologum. Ve 101 yaşındayım, insanlar bana sık sık beynimi nasıl keskin tuttuğumu soruyor.
Yaşlandıkça zihinsel işlem yeteneklerimizi etkileyen doğal değişiklikler yaşarız. Beynin bazı bölgeleri küçülebilir, nöronlar arasındaki iletişim daha az etkili hale gelebilir ve kan akışı azalabilir.
Ancak vücuttaki diğer kaslar gibi zihnimizin de gelişmesi için tutarlı egzersize ihtiyacı vardır. Beyin sağlığımı artırmak için günlük üç ritüel uyguluyorum.
1. İŞE GİDİYORUM
Araştırma emekli olmak ile artan bilişsel gerileme arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor; bu yüzden hala emekli olmadım.
Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yaşlı pratisyen doktoru seçildim. 66 yıllık eşim Sara da 89 yaşında hâlâ psikanaliz ve psikiyatriyle uğraşıyor.
İşim bir dizi tıbbi konuyu gözden geçirmemi ve sorunlar üzerinde düşünmemi gerektiriyor. Nörolojideki son gelişmeleri takip etmek beynimi meşgul ediyor.
Gönüllü olmak, bir hobi edinmek ve yeni beceriler öğrenmek büyük zihinsel uyarım sağlayabilir. Örneğin 60'lı yaşlarımın başında, tam zamanlı tıp pratiğimi yaptıktan sonra geceleri hukuk fakültesine gidiyordum. Ohio Baro Sınavını 67 yaşında geçtim.
2. SOSYAL KALIYORUM
Araştırma, güçlü ilişkilerin hafızamızı ve bilişsel işlevimizi korumamıza yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Ne yazık ki benim yaşımda en yakın arkadaşlarımın, aile üyelerimin ve meslektaşlarımın çoğu vefat etti. Ancak işimin genç meslektaşlarımla ilişkiler kurmama olanak sağlamasından dolayı şanslıyım.
Sara ve ben de topluluğumuzdaki insanlarla akşam yemeği yemeyi öncelik haline getiriyoruz.
Haftada en az iki kez kızım ve kocasıyla, oğlum ve karısıyla yemek yiyoruz. Arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızla yeni restoranlar denemekten de keyif alıyoruz.
3. EĞLENCE İÇİN OKURUM
Nörolojideki en son gelişmeleri ve tedavileri okumadığım zamanlarda biyografileri ve polisiye hikayeleri okumayı seviyorum.
Kendinizi iyi bir kitaba kaptırmak, kurgu olsun ya da olmasın, beyninizin birçok yeni bilgiyi işlemesini gerektirir. Bunun zihninizi keskin tutmanın anahtarı olduğuna inanıyorum.
İşte 100 yaşındaki bir doktorun asla yapmadığı 5 şey:
GÜNLERİMİ EMEKLİLİKLE GEÇİRMİYORUM
Howard Tucker, CNBC’deki yazısında uzun yaşamın sırlarını paylaştı. 75 yılı aşkın süredir çalıştığını söyleyen Dr. Tucker, Guinness Rekorlar Kitabı’na girerek onu görevdeki en yaşlı doktor yaptı. Tucker, “Sevdiğiniz ve hala çalışabileceğiniz bir işiniz varsa, emekliliği ertelemeyi düşünün. “Emekli olan ve günlük rutinlerini aktif tutmayan birçok insan bilişsel gerileme riski altındadır” diyor.
HAFTANIN ÇOĞU GÜNÜ KOŞU BANDINDAYIM
Dr. Tucker’a göre 80’li yaşlarının sonlarına kadar yüzmek, koşmak, yürümek ve kayak yapmak onu güçlü ve sağlıklı tutan şeyler. Doktor Tucker, “Artık kayak yapmıyor olmama ve eskisi kadar aktif olmamama rağmen, haftanın çoğu günü koşu bandındayım” diye ekliyor.
SİGARA İÇMİYORUM
Tucker, 1930’larda lisedeyken babasına sigara içmek istediğini söylediğini ve babasının onun cesaretini kırdığını anlatıyor: “Sigaranın kansere, felce, periferik arter ve koroner arter hastalığına ve diğer akciğer ve damar hastalıklarına neden olduğunu artık biliyoruz. kardiyovasküler hastalıklar.”
ASIL SIRRI SIR SAKLAMAMAK
Tucker, her gün olmasa da en sevdiği yiyecekleri yediğini belirtiyor. Ara sıra içki içtiğini ve biftek yediğini ancak her öğünde salata, brokoli ve brüksel lahanası tükettiğini vurguluyor: “Uzun yaşamanın asıl sırrı sır saklamamaktır. Bu yüzden elimizdeki zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.”
BİLDİKLERİMİ AKTARIYORUM
Tucker, “Asistanlarıma ve öğrencilerime öğretmekten büyük zevk alıyorum ve onlardan çok şey öğreniyorum” diyen Tucker, bildiklerini aktarmanın ve kullanmanın değerine dikkat çekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.