131 adet sulak alan koruma altına alındı
Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Dünya sulak alanlar gününün yeni ve güzel başlangıçlara vesile olmasını diledi.
Sulak alanların ve su kaynakları için kritik öneme haiz olduğunu belirten Balta, “Yeraltı suyu deşarjı, taşkın kontrolü ve taban suyunun dengede tutulması gibi işlevleri ile bulundukları bölgenin su rejiminin dengelenmesine katkı sağlarlar. Bundan dolayı ülkemizin milli serveti olan sulak alanlarımızı korumak ve çoğaltmak en önemli görevlerimizdendir.’’ dedi.
Türkiye'de ramsar alanları ile birlikte 59’u ulusal öneme haiz, 58’i mahalli önemi haiz sulak alan olmak üzere toplam 1,2 milyon hektar büyüklüğünde 131 adet sulak alan koruma altına alındığını belirten Müdür Balta,
“Doğal afetlerin yüzde 90'ından fazlası sel, kuraklık, fırtına dalgaları ve suyla ilgili diğer tehlikelerden kaynaklanmaktadır. Sağlıklı sulak alanlar artan bu aşırı olaylara karşı bir tampon oluşturur. Sulak alanlar doğal süngerlerdir. Sulak alan ekosistemleri sel sırasında suyu depolar ve kuraklık sırasında yüzey suyunu korur. Sulak alanlar büyük ekonomik değer taşıyan son derece üretken ekosistemlerdir. Tarımsal verimliliği artırarak, balıkçılığı destekleyerek ve ekoturizm için fırsatlar sunarak sürdürülebilir bir ekonomik geleceğin temelini oluştururlar. Nehirler ve iç su yolları, dünyanın birçok yerinde ürünlerin ve insanların taşınmasında hayati bir rol oynamaktadır. Sulak alanlar dünya çapında yılda 47 trilyon dolar değerinde iş ve hizmet sağlamaktadır’’ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.