Antibiyotik krizi çözülüyor! Bağışıklık daha güçlü olacak

Antibiyotik krizi çözülüyor! Bağışıklık daha güçlü olacak
Avrupa Araştırma Konseyi tarafından desteklenen bilim insanları, bulaşıcı hastalıkların tedavisini dönüştürebilecek yeni bir keşfe imza attı. Yaygın antibiyotiklere alternatif görülen keşif bulaşıcı hastalıklarla mücadelede yeni tedavilerin önünü açabilir

Bilim insanları bağışıklık sisteminde daha önce bilinmeyen "doğal antibiyotiklerin kaynağı olabilecek" yeni bir parçasını keşfetti. Keşfin, "antibiyotik dirençli enfeksiyonlarla mücadelede" yaygın antibiyotiklere alternatif oluşturabileceği iddia ediliyor.

BBC'nin haberine göre, Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) desteklediği araştırmacılar, keşfedilen bu doğal antibakteriyel mekanizmaların enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde çığır açabileceğini ifade etti. Araştırma, hücrelerde proteinleri parçalayan proteazom yapıları üzerine yoğunlaşıyor.

Keşif, "Nature" dergisinde "protein atıkları insan hücrelerinin savunma stratejisi olarak antibiyotiklere dönüştürüldü" başlıklı makalede yayımlandı. Buna göre uzmanlar, hücrelerde proteinleri parçalayan "proteazomların" bakteriyel enfeksiyona karşı bağışıklık sistemine katkı sağladığını saptadı.

BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELEDE YENİ TEDAVİLERİN ÖNÜNÜ AÇABİLİR

"Çöp karıştırma" adı verilen bilimsel süreç kapsamında laboratuvarda büyüyen bakteriler ve sepsisli fareler üzerinde test yapıldı. Bu süreçte laboratuvarda hücreleri alınıp proteazomu devre dışı bırakılan Salmonella gibi bakterilerin enfekte edilmesi daha kolay hale geldi.

Proteinleri geri dönüştüren proteazomun, bakteri öldürücü kimyasallardan oluşan bir depo ortaya çıkaran gizli bir mekanizması olduğu belirlendi. Hücre içinde proteazomların, bakterileri tespit edebildiği ve bunun büyümesini durdurmak için karşı savunmalar oluşturabildiği bulundu.

Makalede, "Bu bulgular, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede daha önce tanımlanmamış tedavi stratejilerinin önünü açabilir" ifadesi kullanıldı.

Bağışıklık sistemindeki yeni keşfin, "antimikrobiyal dirençli (AMR) enfeksiyonlarla mücadelede" yaygın antibiyotiklere alternatif oluşturabileceği iddia edildi.

BAKTERİYEL ENFEKSİYONA KARŞI YENİ BAĞIŞIKLIK MEKANİZMASI

Weizmann Bilim Enstitüsünden Prof. Yifat Merbl, keşfin "bakteriyel enfeksiyona karşı savunma sağlayan yeni bağışıklık mekanizması" olduğunu belirtti.

Merbl, "Bu, vücudumuzun her yerinde, tüm hücrelerde gerçekleşiyor ve tamamen yeni bir potansiyel doğal antibiyotik sınıfı oluşturuyor." dedi.

Imperial College London Yaşam Bilimleri Bölüm Başkanı Profesör Danile Davis, açıklamasında, bulguların "oldukça ilginç" olduğunu kaydetti.

Keşfin "yeni bir antibiyotik kaynağına dönüştürülmesinin zaman alacağını" kaydeden Davis, daha fazla test yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Davis, bunun yeni bir antibiyotik kaynağına dönüştürülmesinin "henüz test edilmesi gereken ve zaman alabilecek" bir düşünce olduğunu bildirdi.

İNGİLTERE AMR VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Hastalık ve enfeksiyonların yaygın tedavilerine yanıt vermemesi olarak bilinen "AMR" küresel bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor.

Ulusal Denetim Ofisi (NAO) raporuna göre, AMR her yıl İngiltere'de 7 bin 600 ölümden doğrudan, 35 bin 200 ölümden dolaylı olarak sorumlu.

İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı yetkilisi Dr. Colin Brown ocakta, ajansın ülke içi ve dışında artan AMR virüsü riskine karşı teyakkuzda olduğunu söylemişti.

AMR'nin her yıl küresel çapta 1 milyondan fazla ölüme neden olduğuna kaydeden Brown, "Eylemde bulunulmazsa, hayat kurtarıcı tedavilerin bulunabilirliği düşecek ve enfeksiyonları azaltma yeteneğimiz azalacak" demişti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.