Aşırı sıcak içecekler sağlığınızı tehdit ediyor!
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, kış mevsiminde sıcak içeceklerin yoğun tüketildiğini belirterek, bu alışkanlığın yıl boyunca devam ettiğini vurguladı.
Sıvı kaybını önlemenin önemli olduğunu söyleyen Eravcı, hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de enfeksiyonlardan korunmak için dikkat edilmesi gereken bir noktanın sıcak içeceklerin sıcaklığı olduğunu belirtti. “65 derecenin üzerinde sıcak içecekler sağlık açısından risk oluşturabiliyor. Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar bu riski artırabiliyor. Bu yüzden içeceğin sıcaklığına özen göstermeliyiz” dedi.
“Sıcak içecekleri anında içmektense bekleyin”
Doç. Dr. Eravcı, sıcak içeceklerin ağızdan başlayarak yutak, yemek borusu ve mideye kadar uzanan bir temas oluşturduğunu, bu alışkanlığın sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi. “Günlük hayatta 65 dereceyi ölçmek zor, bu nedenle demlikten ya da termosdan fincana alınan içeceklerin 5 dakika bekletilmesi, sıcaklığın 65 dereceye inmesi için yeterli bir süredir. İçeceği hemen içmek yerine bu pratik bilgiyi kullanmak daha güvenli olacaktır” dedi.
“Kanser riskini artırabilecek bir durum söz konusu”
Aşırı sıcak içeceklerin düzenli ve yüksek miktarda tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Eravcı, bunun yutak, yemek borusu ve mide duvarında değişikliklere neden olduğunu ve kronik irritasyon oluşturduğunu ifade etti. “Bu durum zamanla hassasiyeti azaltarak kötü hücre değişimlerine yol açabilir. Uzun vadede, bu değişiklikler yutak, yemek borusu ve ağız bölgesinde kanser riskini artırabilir. Özellikle sigara ile birlikte tüketildiğinde, risk faktörü çok daha fazla artar” şeklinde konuştu.
“Çocuklarda sıcaklık 50 dereceye çekilmeli”
Çocuklarda sıcak içecekler konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Eravcı, çocukların dokularının daha hassas olduğunu ve aşırı sıcak tüketiminin yanıklara, daralmalara ve organlarda değişikliklere neden olabileceğini söyledi. “Dışarıda çocuklar için içeceklerin sıcaklığının 50 derecenin altında olması gerekir. Bu, onların hassas dokularını korumak için önemlidir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.