Bağımlılıkla mücadelede toplumun ortak çabası şart
Bağımlılıkla mücadelede genellikle alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddeler öne çıksa da, son yıllarda davranışsal bağımlılıkların giderek artan bir sorun haline geldiğine değinen Dr. Uzunay, şunları söyledi:
“Bağımlılık sadece fiziksel maddelere bağlı olarak gelişen bir sorun değildir. Son yıllarda, fiziksel bir maddeye dayanmayan ve belirli davranışların sürekli olarak tekrar edilmesiyle kendini gösteren davranışsal bağımlılıklar da büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu bağımlılık türünde kişi, belirli bir davranışı yaparak rahatlama ve huzur hissetmekte, zamanla bu davranışa bağımlı hale gelmektedir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı, kumar bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve alışveriş bağımlılığı, davranışsal bağımlılıklar arasında yer alır. Bu tür bağımlılıklar da tıpkı madde bağımlılığında olduğu gibi bireyin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir ve uzun vadede ruhsal, fiziksel ve toplumsal açıdan ciddi sorunlara yol açabilir."
Dr. Uzunay, davranışsal bağımlılıkla mücadelede en önemli adımın, bağımlılıkla mücadele eden bireylerin farkındalık geliştirmesi olduğunu ifade etti. "Bağımlı bireylerin, bu olumsuz davranışlardan kurtulmak için en kısa sürede bir uzmandan yardım alması gerekmektedir," diyen Dr. Uzunay, toplumun bilinçlendirilmesinin, bağımlılıkla mücadeledeki en önemli faktörlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.
Söz konusu bağımlılıkla mücadele konusunda yalnızca bağımlı bireylere değil, toplumun tüm üyelerine büyük görev düştüğünü belirten Dr. Uzunay, "Bu konuda herkesin duyarlı olması, davranışsal bağımlılıklara karşı daha fazla farkındalık yaratmak için birlikte hareket etmemiz gerektiği gerçeğini unutmamalıyız" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.