Bakan açıkladı: Milyonlarca emekliye o para ödenmeyecek

Bakan açıkladı: Milyonlarca emekliye o para ödenmeyecek
Emeklilerin maaş hesaplamasında 2009 yılından beri yer alan bir tutar, askıya alınıyor. Açıklamayı yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, milyonlarca emekliye kötü haberi verdi. Peki emeklinin maaşını düşürecek hangi kesinti yapılacak? İşte ayrıntılar…

Milyonlarca emekli ve memur, maaşlarına yapılacak zam miktarı için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 temmuzda açıklayacağı haziran ayı enflasyonuna odaklandı. Ancak zam oranı belli olmadan iktidardan emeklileri üzecek bir haber geldi.

TÜİK, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da haziran ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Haziran enflasyonu ile birlikte memur ve emeklilerin maaşlarına yansıyacak 6 aylık zam oranı da belli olacak. TÜİK tarafından açıklanan 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 oldu. Çalışan memur ve milyonlarca emekli ise temmuz zammının ne kadar olacağını merak ediyor.

AKP, 2008 yılında Aylık Bağlama Oranı'nda (ABO) değişikliğe giderken, 2009 yılında uygulamaya koyduğu ‘refah payı’ uygulaması ile enflasyonun yanı sıra emekli vatandaşlara ek zam verme kararı almıştı. Ancak bu yöntem emekli vatandaşların aleyhine oldu ve emekli maaşları o günden beri giderek azaldı.

ÇALIŞMA BAKANI IŞIKHAN AÇIKLADI
Türkiye’de kesintisiz olarak 15 yıldır uygulanan ‘refah payı’ sistemi, bu sene kaldırılacak. Son olarak yüzde 8 oranında verilen refah payı artışından bu yıl milyonlarca emekli faydalanamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gazetecilerin "Emekliye refah payı var mı?" sorusuna “Hayır, yok” yanıtını verdi.

Alınan maaş miktarına göre değişiklik gösteren refah payının kaldırılması emeklilerin maaşlarında 700 ile bin TL arasında bir düşüş yaşanacağı anlamına geliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ