Barkod tarihe karışıyor

Barkod tarihe karışıyor
Ürün bilgilerini değişen genişlikte çubuklar, kod ya da çizgiler biçiminde elektronik tarayıcılarla okuyabilen barkod sistemi yakından tamamen kullanımdan kalkıyor. Barkodların yerini ise bakın ne alıyor? İşte ayrıntılar…

Yarım asırdır hayatımızın her alanına giren ve ürün içeriğine dair pek çok bilgi içeren barkodlar tarihe karışıyor.

1940’lı yılların sonunda bir lisansüstü öğrencisi tarafından bir market zinciri sahibinin kasada tüm ürün bilgilerini otomatik kaydedecek sistem geliştirilmesini istemesinin üzerine bulduğu barkodlar artık kullanımdan kalkıyor. Çubuk dizisinden oluşan barkodların yerini ise müşteriye ürün hakkında daha fazla bilgi sağlayacak kareler ve kutulardan oluşan QR kodu alacak.

Bu değişimin birkaç nedeni var. İlk olarak, barkoddan farklı olarak, QR kodu içerik, menşe veya alerjen detayları gibi ek ürün bilgileri içerebilir. İkincisi, tüketiciler QR kodunu akıllı telefonlarını kullanarak kendileri okuyabilir, böylece ürün hakkında ek bilgi edinmek için özel bir tarayıcıya ihtiyaç duymazlar.

Değişim, bazı süpermarketlerde ve indirim mağazalarında çoktan gerçekleşti. Barkod değişimiyle ilgilenenler aradıklarını Zara, Decathlon ve Uniqlo gibi bazı moda zincirlerinde bulabilecekler. Bu şirketler şimdiden tekstil etiketlerini barkod yerine QR kodlarıyla basıyor.

2027 yılında barkodların sonu gelebilir. Çünkü barkodların oluşturulması ve standartlaştırılmasından sorumlu olan ABD'li GS1 kuruluşu, barkodları kademeli olarak değiştirmeyi planlıyor. Bu da er ya da geç tüm perakendecilerin ürünlerini QR kodu ile basmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.