Bayramda beslenmeye dikkat! Ani değişiklikler metabolizmayı zorlayabilir

Bayramda beslenmeye dikkat! Ani değişiklikler metabolizmayı zorlayabilir
Ramazan boyunca vücudun iki öğün beslenme düzenine uyum sağladığını belirten uzmanlar, bayram sürecinde eski beslenme düzenine geçişin kademeli olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ani beslenme değişikliklerinin metabolizmayı zorlayabileceğini vurgulayan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, bayram sabahında hafif ve dengeli bir kahvaltının bu sürecin en önemli adımı olduğunu belirtiyor.

Tatlı ve hamur işi tüketiminin kontrol altında tutulmasının insülin direncini ve kilo alımını önlemeye yardımcı olabileceğini dile getiren Yiğit, bu dönemde açlık ve susuzluk sinyallerinin karışabileceğini ve yeterli su tüketiminin iştah kontrolü sağlamada etkili olacağını ifade ediyor.

Eski Beslenme Alışkanlıklarına Kademeli Dönüş Şart

Ramazan boyunca vücudun farklı bir beslenme düzenine adapte olduğunu hatırlatan Yiğit, metabolizmanın eski ritmine yavaş yavaş döndürülmesi gerektiğini söylüyor. Sindirim sistemini korumak adına bayram sabahında hafif ve dengeli bir kahvaltıyla güne başlamanın büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Bayram Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

Güne sağlıklı bir başlangıç yapmak için protein ve lif açısından zengin gıdalar tercih edilmeli. Kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin ve tam buğday ekmeği gibi besinlerin yer almasının yanı sıra taze sebzeler ve yeşillikler ile vitamin ve mineral dengesi sağlanabilir. Ayrıca, tatlı ihtiyacını karşılamak için kuru meyveler iyi bir alternatif olabilir. Kahvaltının hemen ardından tatlı ve şekerli yiyeceklere yönelmekten kaçınılması gerektiğini belirten Yiğit, kan şekerinin dengede tutulmasının önemli olduğunu söylüyor.

Açlık ve Susuzluk Karışabilir!

Bayram günlerinde yemeklerin yavaş tüketilmesi gerektiğini belirten Yiğit, bu sayede beynin daha fazla tokluk sinyali alacağını ve aşırı yemenin önüne geçileceğini ifade ediyor. Ayrıca, bu dönemde tatlı ve hamur işlerine olan isteğin artabileceğini ancak yeterli miktarda su içmenin iştah kontrolüne yardımcı olacağını belirtiyor. Gün içinde en az 8-10 bardak su içerek vücudun su dengesini korumak, aşırı yeme isteğini önlemek açısından önemli.

Bayramda Sağlıklı Beslenme İçin Dengeyi Korumak Önemli

Bayram tatlılarının ve hamur işlerinin aşırı tüketilmesinin, kan şekerinde dalgalanmalara yol açarak insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyleyen Yiğit, daha hafif tatlı alternatifleri olarak sütlü tatlılar, taze meyveler veya kuru meyvelerin tercih edilebileceğini belirtiyor.

Ana öğünlerde dengeli bir tabak oluşturmanın sindirim sistemini koruyacağını vurgulayan Yiğit, ara öğünlerde yoğurt, taze meyve veya çiğ kuruyemiş gibi hafif atıştırmalıkların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Sağlıklı ve bilinçli beslenme ile bayramın hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha keyifli geçebileceğini belirterek, herkesin sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmesini diliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.