Bilim dünyasından kan sorununu tarihe karıştıracak buluş
Kan gruplarında yaşanan en büyük sorunlardan birisi hasta ve organ bağışı yapan kişi arasındaki kan uyumu. Ancak organ nakli bekleyen pek çok hasta kan gruplarındaki uyumsuzluk nedeniyle bu süreci uzun yaşıyor.
Kanada’daki bilim insanları, organ bağışlarında en büyük problem olarak ortaya çıkan kan grubu uyumunu tarihe karıştıracak bir buluşun müjdesini verdi. Yeni geliştirilen prosedür ile akciğer, kalp ve böbrek nakillerinde yaşanan zorlukların ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Organ bağışları, kan gruplarına göre eşleştirilerek yapılıyor. Yani A Rh pozitif olan bir kişi organ bağışını ancak kendi kan gurubundaki yani A Rh pozitif kişilerle yapabiliyor. Ancak bilim insanlarının bulduğu yeni buluş ile artık bu sistem tamamen ortadan kaldırılarak, kan grubu fark etmeksizin organ bağışı yapılabilecek.
Kanada, Toronto’daki Ajmera Nakil Merkezi’nde cerrah olan Marcelo Cypel, uygun bir alıcının yeterince hızlı bulunamaması nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin yakınlarıyla görüşmesinin ardından bu projeye başladıklarını söyledi.
Cypel, “Yeni geliştirilen tedavi yöntemi sayesinde organlar ‘evrensel’ hale gelecek ve kan uyuşmazlığı ortadan kalktığı için tıbbi aciliyeti olan hastalara öncelik tanınabilecek. Bu durum daha az organ israfı anlamına gelirken daha da önemlisi daha fazla hayat kurtarabileceğiz” dedi.
Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde antijenler olarak bilinen şeker moleküllerinin varlığı ile belirleniyor. A tipi kanda A antijeni, B kanında B antijeni bulunuyor. AB kan grubunda iki antijen de yer alırken, O tipi kanda hiç bulunmuyor. Wang, “Tüm organları evrensel O tipine dönüştürürseniz, bu engeli tamamen ortadan kaldırabilirsiniz” açıklamasında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.