Bir aylık orucun beden ve zihin için 7 önemli faydası
Oruç tutmanın hücre yenilenmesini desteklediğini, inflamasyonu azalttığını ve sağlıklı yaşlanmayı teşvik ettiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca, bu kadim pratiğin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor.
Hippokrates’in hastalıkların tedavisinde açlığın iyileştirici gücünü vurguladığını, Platon ve Sokrates’in zihinsel berraklık için orucu önerdiğini hatırlatan Karaca, İbn-i Sina’nın da “Az yemek ömrü uzatır” diyerek sindirim sisteminin dinlenmesinin önemini vurguladığını belirtiyor.
Gıda alımının 12 saatten uzun süre kısıtlanmasının sağlığa olan faydaları, günümüzde aralıklı oruç gibi beslenme programlarının da popülerleşmesini sağladı. Doğru şekilde uygulandığında, gerek bilimsel açlık yöntemleri gerekse dini oruçlar, metabolik hastalıkları önlemekten bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok avantaj sunabilir.
Ramazan orucu ile bilimsel oruç programlarının farklarına da değinen Karaca, bilimsel oruçlarda su tüketiminin serbest olduğunu ve sürenin bireysel ihtiyaçlara göre ayarlanabildiğini, Ramazan orucunun ise manevi ve toplumsal bir boyut taşıyarak bir ay boyunca sürdürülen kontrollü açlık süreciyle daha farklı bir etkisi olduğunu belirtiyor.
Dr. Zahide Karaca, Ramazan ayında düzenli olarak oruç tutmanın sağlık üzerindeki 7 önemli faydasını şöyle sıralıyor:
1. Hücresel yaşlanmayı yavaşlatır
Uzun süreli ama kontrollü açlık, DNA onarımını destekleyerek hücrelerin dayanıklılığını artırır. Telomerlerin daha yavaş tükenmesini sağlayarak yaşlanma sürecini geciktirir ve hücrelerin enerji üretim merkezleri olan mitokondrileri korur.
2. Kanser riskini azaltabilir
Oruç, hücrelerin hayatta kalma mekanizmasını devreye sokarak ömrünü uzatır. Aynı zamanda kanserle ilişkili olan mTOR aktivitesini baskılayarak, kanser gelişme riskini azaltmada rol oynayabilir.
3. Metabolizmayı güçlendirir ve yağ yakımını hızlandırır
İnsülin seviyesini düşürerek yağ yakımını teşvik eden oruç, metabolik esnekliği artırır. Vücudun enerji kaynağını ihtiyaca göre karbonhidratlardan yağ veya proteinlere yönlendirmesini sağlayarak enerji üretim sürecini daha verimli hale getirir.
4. Beyin fonksiyonlarını destekler
Oruç, beyin sağlığını koruyarak bilişsel fonksiyonları güçlendirir ve odaklanmayı artırır.
5. Hücresel yenilenmeyi hızlandırır
Hücrelerin hasarlı bölümlerinin temizlenmesi ve geri dönüştürülmesi anlamına gelen otofaji sürecini başlatarak, hücresel yenilenmeyi teşvik eder. Araştırmalar, oruç sonrası bu sürecin olumlu etkilerinin devam ettiğini gösteriyor.
6. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Bağışıklık hücrelerinin yenilenmesini destekleyen oruç, vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Ancak, aşırı düşük kalori alımı veya dengesiz beslenme durumunda bağışıklık sistemi zayıflayabileceğinden, beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
7. Kronik hastalıklara karşı koruma sağlar
İnsülin seviyesinin düzenlenmesi, serbest radikal oluşumunun azalması ve hücresel yenilenme mekanizmalarının devreye girmesi, vücuttaki inflamasyonu azaltarak kronik hastalıkların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
Dengeli bir beslenme programı ile desteklendiğinde, Ramazan orucu hem fiziksel sağlığı hem de zihinsel iyiliği artıran güçlü bir araç olabilir.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.