Çalışanlara ara zam yapılacak mı? Karar verildi

Çalışanlara ara zam yapılacak mı? Karar verildi
Özel sektör çalışanlarında zam beklentisi devam ederken iki teknoloji şirketinin zam açıklaması bütün çalışanları umutlandırdı

TÜİK’in temmuz ayında enflasyon oranlarını açıklamasının ardından emeklilerin zam oranı açıklanmış, asgari ücretlilere ise zam kapısı tamamen kapatılmıştı. Çoğunlukla asgari ücrete paralel zam alan özel sektör çalışanlarının zam beklentisi ise sürüyor.

Geçtiğimiz yıllarda asgari ücret zamlarını baz alan özel sektörde ara zam beklentisi gündemdeki yerini koruyor. Teknoloji sektöründe ağırlıklı olarak döviz üzerinden alınan maaşlar enflasyona karşı yüksek oranda değer kaybederken sektördeki 2 şirketten birinin zam yapmayı planladığı ortaya çıktı.

HER İKİ ŞİRKETTEN BİRİ ZAM YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR
Endeavor Türkiye ve Melon ortaklığıyla düzenlenen 'Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu'nun 2024 yılının ilk yarısına yönelik sonuçları açıklandı. Buna göre, teknoloji şirketlerinin yüzde 49'u çalışanlarına ara zam yapmayı düşünüyor.

Diğer şirketlerin 3'te biri kadarı ise zam kararı vermezken, ara zam yapmayacağını duyuran şirketlerin oranı ise yüzde 18 seviyesinde kaldı.

Teknoloji sektöründe ağırlıklı olarak döviz üzerinden alınan maaşlar enflasyona karşı çok yüksek değerler kaybederken hazırlanan raporda araştırmaya katılan teknoloji şirketlerinden her 5'inden 1'inin ücret artışlarında döviz baz aldığı belirtildi.

MAAŞLAR DÖVİZ BAZINDA ERİDİ
Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 18'i kadarı görev verdiği çalışanlara döviz bazlı ödeme yapmayı sürdürürken enflasyondaki artışın döviz kurunu geçmesiyle beraber çalışanlarda ücret artış beklentisi bir hayli artıyor.

Melon'dan Sure Köse Ulutaş rapora yönelik yapılan değerlendirmede, bu yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 25 seviyesinde olmasının, şirketlerin ücret politikalarını tekrardan gözden geçirmelerine sebebiyet verdiği, oluşan bu belirsizlik ortamında, çalışanların beklentilerinin de yükseldiğine dikkat çekilerek, işverenlerin durumunun daha zor hale geldiği vurgulandı.

YAŞAM VE ÇALIŞMA ŞEKİLLERİ DEĞİŞTİ
Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen de konuyla ilgili gerçekleştirdiği değerlendirmede, Melon ile bu çalışmayı altıncı defa yürüttüklerini ve son altı sene içerisinde tüm dünyada yaşam ve çalışma şekilleri başta olmak üzere, global ve yerel ekonomik konjunktür büyük ölçüde değişimler geçirdiğini, geriye dönüp bakıldığında ise belki de bu kadar fazla değişimi yakın tarihte görmediklerini, kur değişimleri nedeniyle sıklıkla değişmek zorunda kalan ücret artışlarının, beyin göçü nedeniyle elde tutulması zorlaşan insan kaynağının Startup’ların yatırım süreçlerinde duraksamalar gibi dertlerin yaşandığını ifade etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.