Covid-19’un yeni tehdidi ‘kalp yetmezliği salgını’ yayılıyor

Covid-19’un yeni tehdidi ‘kalp yetmezliği salgını’ yayılıyor
2019 yılında Çin’de ortaya çıktıktan sonra bütün dünyayı saran Covid-19 salgınının alt varyantları yayılmaya devam ederken, koronavirüse bağlı kalp yetmezliği salgınının da hızla yayıldığı bildirildi. Peki kalp yetmezliği salgını nedir? Belirtileri nelerdir? İşte ayrıntılar…

Koronavirüsün neden olduğu hastalıklar ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak koronavirüse bağlı görülen kalp hastalıklarının yaygınlaştığı öğrenildi.

Japonya'nın Riken Araştırma Enstitüsü’nden uzmanların hazırladığı bir rapor, ölümcül virüsün küresel ölçekte ‘kalp yetmezliği salgınına’ yol açabileceği şüphesini gündeme getirdi. Raporda, Covid-19’un insan hücrelerinde tutunduğu ACE2 reseptörlerinin kalpte ‘çok yaygın’ olduğu ve hastalığı geçirenlerin çoğunun ‘kalp fonksiyonlarında azalma’dan muzdarip olduğu ifade edildi.

Kesin nedeni bilinmese de bunun gelecekte bir dizi kalp krizine yol açabileceğine değinilen raporda, ‘kalıcı SARS-CoV-2 enfeksiyonunun katlanarak artmasının beklenmesi’ nedeniyle gelecekte kalp yetmezliği riski altında olan kişilerde, Covid-19 salgınının durumu büyük ölçüde değiştirmiş olabileceği bildirildi.

YENİ VARYANT KAPIDA
Son zamanlarda birçok ülkede, JN.1 adlı yeni bir varyant nedeniyle Covid-19 enfeksiyonlarında gözle görülür artış kaydedildi. Uzmanlar bunun, hastalığa yakalananlarda potansiyel kalp sorunları olasılığını artıracağını iddia ediyor.

Riken Araştırma Enstitüsü'nün lideri Hidetoshi Masumoto, “Corona virüsü ile enfekte olan bazı kişilerin kalplerinde kalıcı viral enfeksiyonlar olabilir. Kalp yetmezliği hastalarının sayısında hızlı bir artış göreceğimiz 'kalp yetmezliği pandemisine' hazırlık için bir test sistemi ve tedavi yöntemlerinin oluşturulması gerekiyor” dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.