Emeklilik hayali kuranlara kötü haber! Sistem sil baştan değişiyor

Emeklilik hayali kuranlara kötü haber! Sistem sil baştan değişiyor
İktidar, emeklilik sisteminde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Masada, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve prim gün sayısına göre maaş gibi formüller yer alıyor. İşte detaylar…

Milyonlarca emekli, açlık ve yoksulluk sınırının çok altında kalan aylığıyla yaşam mücadelesi vermeye çalışırken iktidardan emeklilik sistemiyle ilgili yeni bir adım geldi. Sistemin yeni baştan dizayn edileceği yeni dönemin ipuçları emekli olacakları çok da memnun etmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce emeklilere yapılacak ek zammın bütçeye yük olacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından emeklilik sistemine yeni düzenleme getirmek için harekete geçildi. AKP iktidarı dengelerin bozulduğu emeklilik sisteminde bir kez daha değişikliğe gidiyor.

Ekonomimden Besti Karalar'ın haberine göre AKP kaynaklarının yaptığı açıklamada, emeklilik sistemi tamamen değiştirilecek. Emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65 olarak sabitlenecek ve herkes ödediği prim gün sayısına göre maaş alacak. Emekli maaşı düşük olanlara yol, gıda, kira gibi destekler sağlanacak.

YASAL DÜZENLEME YERİNE YARDIM
Teknik olarak kök maaş, en düşük emekli maaşına eşitlenemediği için, 6 ayda bir bu alanda yasa çıkarmak yerine başka bir formül uygulanacak. Düşük emekli maaşı alanlar ve geçimini sadece emekli maaşı ile sağlayanlara sosyal destekler sağlanacak. Yol-gıda, ulaşım, yakıt ve kira yardımı verilecek.

Yapılan çalışmaya göre hâlen 58 ve 60 olan emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65’e yükseltilecek. Ancak bu durum, EYT ile getirilen hakları etkilemeyecek. AKP'nin üzerinde çalıştığı reform paketinin 2025 bütçesi sonrasında ele alınması bekleniyor. Kademeli bir geçiş süreci de öngörülüyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ