Faydalarını öğrenince bir daha yemeyi reddetmeyeceksiniz!
Soğan ve sarımsak ile aynı aileden gelen pırasa, kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olsa da birçok kişi, bu yararlı yemeği yemeyi sevmiyor. Oysa pişirilerek tüketilebildiği gibi çiğ olarak da yenebilen pırasanın saymakla bitmeyen faydası bulunuyor.
Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol sayesinde kan damarlarını koruyor. Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin de vazgeçilmezleri arasında yerini alan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için etkili bir sebze olarak öne çıkıyor. Yüksek miktarda içerdiği folat da kalp sağlığını korumaya destek oluyor.
İçerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olan pırasanın aynı zamanda içeriğindeki sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.
PIRASANIN FAYDALARI NELERDİR?
Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol içerir. Kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı korular kaempherol içeren pırasa bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır.
Pırasada iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar etkilidir. Bu nedenle pırasa tüketmek hipertansiyon riskini azaltır.
Pırasa içeriğinde hem kalsiyum hem de K vitamini bulunmaktadır. Kemiklerin güçlenmesinde görevi olan kalsiyum ve K vitamini ihtiyacını gidermek için diğer besinlerle birlikte pırasa tüketmek faydalıdır. K vitamini aynı zamanda kanın akışkanlığını da düzenlemektedir.
Pırasa kalsiyumun yanı sıra içerdiği magnezyum sayesinde kemiklerin ihtiyacı olan minerallerin belli bir kısmını karşılamada rol alır.
Pırasa içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, iyi bir diyet lifi, B6 Vitamini, A Vitamini, C vitamini, K Vitamini ve iyi bir folat kaynağı bulundurur. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.
Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur.
Vücuda giren enfeksiyonlu hücrelerle antiseptik özelliği sayesinde savaşır.
Pırasa, yağsız ve kalori bakımından oldukça düşük oldukları için kilo vermek isteyenler için güzel bir seçimdir.
Pırasanın içerisindeki yüksek lif sayesinde iştah kesmede oldukça etkilidir.
Şişkinliğe iyi gelir.
Pırasanın idrar söktürücü özelliği vardır.
Pırasa, vücudu temizler, cildin parlak görünmesini sağlar.
Pırasa içeriğinde A vitamini barındırmaktadır. A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımında etkili olurken, vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda da yardımcıdır.
Pırasa aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini; bağ dokusunda hücrelerin bir arada kalmasını, kolajen üretiminin kolaylaşmasını sağlayarak cilt ve bağ dokusuna esneklik ve güç kazandırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
PIRASA NASIL VE NERELERDE TÜKETİLİR?
Salatalara soğan yerine doğranabilir.
Omlet ve menemene ilave edilebilir.
Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek çorba hazırlanabilir.
Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir.
SAKLAMA KOŞULLARI
Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.
1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu, manganez ihtiyacının yüzde 13’ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir.
SUYU DA FAYDALI
Pırasa çiğ ya da pişirilerek tüketilebileceği gibi suyu da rahatlıkla içilebilir. Doğal detoks etkisi yapan pırasa suyunun en az pırasa kadar faydası bulunmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.