HİSDER'de haftalık sohbet buluşması gerçekleşti
HİSDER'in Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği Pazartesi Toplantıları'nda Yapımcı ve Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Divarcı, "Türkistan İzlenimleri" konulu bir sunum yaptı. Dernek üyelerine slayt eşliğinde bilgi veren Divarcı, Türk tarihinin izlerini takip ederek, 53 ülkedeki Türk varlığını araştıran ve 102 bilim insanının katkısıyla hazırlanan 26 bölümlük belgeselin yanı sıra 17 ciltlik bir külliyatın oluşturulduğunu belirtti. Bu projeyle Türk kültürünü oluşturan değerlerin ve bu değerler arasındaki ilişkilerin gün yüzüne çıkartılmasının amaçlandığını vurguladı.
Divarcı, belgesel hazırlarken başkalarının bakış açısıyla değil, kendi perspektifimizle yaklaşmak gerektiğini ifade ederek, projelerin 17 cilt halinde yayımlanacağını söyledi. "Türklerin Mirası" projesinin, Türkiye’nin en geniş kapsamlı kültürel projelerinden biri olduğunu belirten Divarcı, bu projeye sahip çıkılmasının önemini vurguladı.
Türk tarihinin MÖ 2 bin yılına kadar uzanan anıt eserlerdeki izlere dikkat çeken Divarcı, kurganlarda bulunan sanat eserlerinin Türk kültürünün köklerini gösterdiğini belirtti. MÖ 3 bin yılına ait kaya resimlerinden, MÖ 1200 yılına ait kurganlara kadar pek çok bulgunun Türklerin medeniyet kurduğu hakkındaki yanlış inançları çürüttüğünü söyledi.
Kurganlardan çıkarılan ok, yay, at ve altın gibi öğeler, Türk medeniyetinin izlerini ve Batı'nın yanlış görüşünü çürütüyor. Kırgızistan'da bulunan "Altın Elbiseli Adam" örneği ile de Türklerin yüksek medeniyet seviyesine sahip olduklarını kanıtladığını ifade etti.
Divarcı, Osmanlı döneminde 2. Abdülhamid'in Orhun Anıtları'nı keşfeden Thomsen’e nişan vererek, Göktürklerden Osmanlı’ya uzanan tarihi bir bağlantıya dikkat çekti.
Sohbetin sonunda, HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar ve Tahir Dinç, Divarcı'ya dernek plaketi takdim etti. Toplantı, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.