Kabızlığın çaresi ‘beyaz altın’da
Orta Doğu, Asya ve Güney Avrupa'nın soğuk iklimlerinde yetişen özel bir orkide türünden elde edilen salep, damak zevkimize olduğu kadar sağlığımıza da hitap ediyor. Kış aylarında içimizi ısıtmak için içtiğimiz salebin faydaları saymakla bitmiyor.
"Beyaz altın" olarak bilinen salep, içeriğindeki karbonhidratlarla adeta bir enerji deposu. Bu özelliğiyle kış aylarında özellikle enerji düzeylerini artırmak isteyenler tarafından sıkça tercih edilen salep, antioksidan bakımından zengin içeriğiyle ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu zararlı serbest radikallere karşı koruyor.
STRESE BİREBİR
Geleneksel tıpta sinir sistemini sakinleştirici etkileriyle bilinen salep, modern yaşamın getirdiği stresle başa çıkmak isteyenler arasında popülerlik kazanıyor. Doğal içeriği sayesinde ruhsal dengeyi de salep destekleyebilir.
Salep, sadece sağlık için değil, aynı zamanda lezzetli bir içecek olarak da tercih ediliyor. Özellikle süt veya su ile karıştırılarak yapılan salep içeceği, sıcak içecek sevenler arasında favori bir seçenek olmuştur.
Kışın soğuk günlerinde beyaz altın salep, enerji dolu bir içecekle birlikte hem bedeni güçlendirmeye hem de damakları şenlendirmeye devam ediyor. Geleneksel tıbbın modern dünyadaki yansımalarından biri olan bu mucize içecek, hem sağlık hem de lezzet arayışında olanları cezbetmeye devam ediyor.
SALEBİN FAYDALARI
Tok tutar: Salep evde hazırlandığında kilo vermeye katkı sağlar ve ara öğün şeklinde kolaylıkla tüketilir. Hazırlanışında kullanılmakta olan süt sayesinde kalsiyum ve protein alınır. Bilhassa kalsiyumun kilo vermedeki etkisi oldukça fazladır. Diyet uygularken kolay acıkma engellenebilir. Bunun ile birlikte hazır salebin içerisindeki şeker oranı yoğun olduğu için dikkatli olunmalı ve diyet yapan kişiler saleplerini kendileri hazırlamalıdır.
Kan şekerini dengede tutar: İçeriğinde bulunan glukomannan sayesinde mide boşalma zamanını erteler. Kan şekerinin oldukça ağır yükselip düşmesini sağlar. Üst kısmına ilave edilen tarçın da kan şekerini dengeler.
Kalbin korunmasına yardımcı olur: Glukomannan bağırsaklar içerisinde kolesterol ve safra asitlerini bağlayıp kan kolesterol düzeyinin düşmesine katkı sağlar. Böylelikle kalp damar rahatsızlıklarına karşı korur.
Tokluk hissi sağlar: Glukomannan, sütle birleştiği zaman şişer. Bu durum salebin tüketilmesinden sonra tokluk hissinin meydana gelmesinde katkı sağlar. Tarçın ile beraber tüketilen bu içecek yine kan şekerini dengelediği için açlık durumuna engel olur.
Süt içme nedeni: Süt ve yoğurdu yeteri kadar tüketmeyenler, salep ile süt tüketmiş olurlar. Burada asıl amaçlanan, süt tüketmeyi çoğaltmaksa hazır salep değil, evde süt ile yapılan salep tüketilmelidir.
Kabızlığa engel olur: Salepteki müsilaj su ile şişer ve dışkı hacmini yükselterek kabızlığa engel olur. Fakat bu durumdan yararlanmak salep tüketildiği gün yeteri kadar su içilmelidir.
Salep zararsız bir içecektir fakat enerjisi ve şeker oranı fazladır. Bundan dolayı hazır salep tüketmek yerine kendi salebinizi yapmanız yararlı olandır. Salebin aromasını zenginleştirmek için salebinize zencefil ilave edebilirisiniz. Bu durum salebe antioksidan özellik kazandırır; soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara yakalanma tehlikesini azaltır.
Diyet Salep
Malzemeler: 1lt. diyet süt, 6 tatlı kaşığı yemek kaşığı salep (toz) tarçın, istenirse toz tatlandırıcı eklenebilir.
Yapılışı: 1lt. diyet sütü bir tencere içerine boşaltın. Toz salebi içerisine ağır ağır ilave edin ve topaklanmaması için devamlı karıştırmalısınız. Süt ve toz salep karışımını kaynayana kadar kısık ateşte kısa bir süre karıştırarak, ocaktan alın. İçerisine toz tatlandırıcı ekleyip, üzerine bol miktarda tarçın ilave edebilirsiniz.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.