Kış aylarında sağlıklı beslenme ipuçları
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser, kış aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmak için dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarını aktardı.
Dr. Keser, sağlıklı ve dengeli beslenmenin hastalıklara karşı koruyucu etkilerini vurgulayarak, kış mevsiminde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için bu alışkanlıklara özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
“Kış mevsiminin etkilerini hissetmeye başladığımız bu günlerde, havaların soğuması ve günlerin kısalmasıyla birlikte üst solunum yolu hastalıkları gibi hastalıklara daha yatkın hale geliyoruz. Fiziksel aktivitelerin azalması da bu dönemde bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir.
Yeterli ve dengeli beslenme ise güçlü bir savunma sisteminin temelini oluşturur. Lifli gıda tüketiminin düşmesi kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğinden, bu besinlerin arttırılması önemlidir. Özellikle kuru baklagiller, tam buğday ürünleri ve C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir” dedi.
“İşlenmiş Gıdalardan ve Şekerden Kaçının”
Dr. Keser, işlenmiş gıdaların ve rafine şekerin obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarını artırabileceğine dikkat çekti. “Kek, pasta, kurabiye gibi işlenmiş hamur işleri, reçel, marmelat ve şekerli içeceklerin porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmesi önemlidir.
Sağlıklı karbonhidrat seçenekleri olarak tam tahıllı gıdalar tercih edilmeli ve tatlı tüketilecekse mümkün olduğunca doğal ve düşük şekerli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca, kış aylarında yeterli D vitamini almak zor olabilir. Güneşli günlerde en az 20 dakika doğrudan güneş ışığından yararlanmalıyız.
Kızartma ve kavurma gibi yöntemlerden kaçınıp, haşlama, ızgara, buğulama ve fırınlama gibi yöntemleri tercih etmeliyiz. Baharatlar, özellikle karanfil, karabiber ve zencefil gibi, yemeklere ve tatlılara eklenebilir. Bu baharatlar, A, C ve E vitaminleri gibi antioksidan ve antimikrobiyal özellikler taşıdığından sağlık için faydalıdır” şeklinde konuştu.
“Meyve ve Sebzelerle Beslenmeyi Fiziksel Aktiviteyle Destekleyin”
Dr. Keser, meyve ve sebzelerin vitamin ve mineral bakımından önemli olduğunu ve hastalıklara karşı koruyucu etkileri bulunduğunu belirtti. “Günlük düzenli meyve ve sebze tüketimi öneriyoruz. Yeterli miktarda ve zamanında besin öğelerinin alınmaması, hastalıklara karşı direncin düşmesine ve tedavilerin zorlaşmasına neden olabilir.
Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi, sağlıklı bir beslenme için önemlidir. Bunun yanı sıra, fiziksel olarak aktif olmak da sağlık için önemlidir. Fiziksel aktivite, enerjik ve zinde kalmayı, ideal vücut ağırlığının korunmasını ve hastalık riskinin azalmasını sağlar.
Yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta şiddetli egzersiz yapması gerekmektedir. Basit adımlar, örneğin asansör yerine merdiven kullanmak veya toplu taşıma aracından erken inip yürümek gibi, günlük fiziksel aktiviteyi artırmak için önemlidir” diye ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.