Türkiye’yi kucaklayan kültür: Milli kütüphane’nin izleri

Türkiye’yi kucaklayan kültür: Milli kütüphane’nin izleri
Dijital dönüşüm kapsamında "dijital ikizi" oluşturulan Milli Kütüphane'nin, halk kütüphanelerinden kolayca erişilebilmesi için 25 milyon poz tarama işlemi tamamlandı.

Milli Kütüphane, 2015 yılından bu yana devam eden dijitalleştirme çalışmalarıyla arşivindeki milyonlarca kaynağı dijital ortama taşıyor. Bu kapsamda şimdiye kadar yaklaşık 25 milyon poz tarama işlemi tamamlandı. Görsel ve işitsel materyallerin dijitalleştirilmesi de hız kesmeden sürüyor. Milli Dijital Kütüphane Projesi, bilgi kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak ve dijital dönüşüme yön vermek amacıyla hayata geçiriliyor. Proje sayesinde Milli Kütüphane’nin dijital bir kopyası oluşturularak, Türkiye genelindeki halk kütüphaneleri üzerinden kolayca erişim sağlanıyor.

Halk kütüphanelerinde dijital erişim dönemi başladı
Milli Dijital Kütüphane Projesi kapsamında oluşturulan erişim istasyonları, il ve ilçe halk kütüphanelerinde kullanıcıların hizmetine sunuldu. Bu istasyonlar, Milli Kütüphane’ye veya bağlı olunan halk kütüphanesine üye olanların milyonlarca dijital kaynağa kolayca ulaşmasını sağlıyor. Üye olmayanlar, e-Devlet platformu veya şehirlerindeki halk kütüphaneleri üzerinden üyelik işlemlerini tamamlayabiliyor. Araştırmacılar ve kullanıcılar, hem Ankara’daki Milli Kütüphane İbn-i Sina Okuyucu Salonu’ndan hem de 66 farklı il ve ilçedeki halk kütüphanelerinden kaynaklara erişim sağlayabiliyor.

Dijitalleşme yayılıyor
Adıyaman, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa, Antalya Tekelioğlu, İstanbul Orhan Kemal ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi gibi önemli merkezlerde dijital erişim istasyonlarıyla kullanıcılar, hızla büyüyen dijital arşive ulaşabiliyor. Milli Kütüphane, hem dijital kaynak havuzunu genişletmeye hem de erişim sağlanabilen halk kütüphanelerinin sayısını artırmaya devam ediyor.

Kaynak:İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.