Kuraklığa dayanıklı kimyon için harekete geçtiler
Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2025 Yılı Mali Destek Programı kapsamında onaylanan “Kimyon Yetiştiriciliğinde Yenilikler ”projesinin protokolü imzalandı. Tarım İl Müdürü Duran Seçen ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu arasında imzalanan protokol ile kimyon yetiştiriciliğinde birim alandan daha fazla verim ve gelir elde etmek için yeni teknolojileri kullanmak ve Konya’da kıraç arazilerde nadas alanlarının değerlendirilmesinde önemli olan kimyon tarımını yaygınlaştırmak amaçlanıyor.
Kokusu, yoğun aroması ve doyumsuz lezzeti ile mutfakların vazgeçilmezi olan kimyon baharatı, gıdanın yanında ilaç ve gıda sanayinde kullanılıyor. Ülkemizde yapılan kimyon üretimi, dünyanın birçok ülkesine ihracata dönüşüyor ve ekonomiye katkı sağlıyor. Özellikle Amerika, Avrupa, Arap ve Körfez ülkeleri, Türkiye'den kimyon alımı gerçekleştiriyor.
Uzun gün bitkisi olan kimyon, kuraklığa dayanıklılık gösteriyor. Kimyonlar için optimum çiçeklenme sıcaklığı ise 8 ile 10 derece arasında değişiyor. Bunun yanında, en uygun gelişme sıcaklığı 20-22 derece aralığını gösteriyor. Kimyon bitkisi, yazların sıcak, kışların ise soğuk geçtiği yerleri seviyor. Özellikle karasal iklime uygun olması, kimyonu İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri arasına ekliyor. Sulama gerektirmeyen ve yıllık yalnızca 300-400 mm yağış arzulayan bitki, çoğunlukla ilkbaharda yağmur istiyor. Bitkinin gelişme ve büyüme dönemlerine rast gelen ilkbaharda yağış olması bitkiye yetiyor. Diğer taraftan kimyonun vegetasyon dönemi mart ile temmuz ayları arasına rast geliyor. Bu dönemlerde çok kuru ve sıcak rüzgarlar olması su kaybını artırarak bitkilerin kurumasına neden olabiliyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.