Memur ve emekli için geri sayım başladı! İşte beklenen oranlar

Memur ve emekli için geri sayım başladı! İşte beklenen oranlar
Memur ve emeklilerin maaşlarına yılın ikinci yarısında yapılacak zam oranının belirlenmesine sayılı günler kaldı. TÜİK'in 3 temmuzda TÜFE oranını açıklamasıyla 6 aylık zam farkı belli olacak. Peki memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak? İşte masadaki en güçlü senaryo…

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da açıklayacağı enflasyon rakamlarına çevrildi. Haziran ayı enflasyon verileri ile birlikte ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon verileri, milyonlarca emekli ve memurun maaş zammını belirleyecek.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, enflasyon rakamlarının açıklanmasına sayılı günler kala zam oranına ilişkin rakam verdi. Haziran ayı enflasyonunun Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yüzde 2,52 oranında çıkmasının beklendiğini dile getiren Yılmaz, böylece SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 25-26 arasında, memur ve memur emeklilerine de toplu sözleşme kapsamında 20,34 oranında zam beklendiğini kaydetti.
Yılmaz, şunları söyledi:

“2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin enflasyon verisi için sayılı günler kaldı. Belirlenecek enflasyon ile memur, emekli memur, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları kanunen enflasyon farkı adı altında yeniden hesaplanacak. Haziran ayı enflasyon verisi Temmuz ayının 3’ü itibarıyla sabah 10.00’da TÜİK tarafından açıklanacak.

ALTI AYLIK VERİ NE KADAR OLACAK?
İlk beş aylık enflasyon verisi yüzde 22,72 olarak kesinleşti diyebiliriz. Haziran ayı enflasyonunun Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre tahmini yüzde 2,52 oranında çıkması beklenmektedir. O zaman ilk 6 aylık veri yüzde 25,81 civarında oluşacağından ötürü bu rakam SSK ve Bağkur emeklilerinin kök aylıklarına yapılacak maaş farkını temsil etmektedir.

Memur ve memur emeklilerininki ise toplu sözleşme ile belirlenmektedir. Orada da toplu sözleşme iki yıllığına imzalanmış ve 2024 ilk yarıyılında yüzde 15, ikinci yarıyılı için yüzde 10 olarak imza altına alınmıştı. Bu kapsamda memur ve memur emeklileri 20,34 oranında zam farkı alacaklar.

“EMEKLİLERİN MAAŞLARI MUTLAKA EŞİTLENMELİ”
2023 yılı Temmuz ayında memurlara verilen 8.077 TL’lik seyyanen zam memur emeklilerine verilmemişti. Telafi olarak onun yerine memur emeklisi ve SSK, Bağkur emeklilerinin zam oranları eşitlenmişti. Daha da geriye gidersek memur dahil bütün emeklilerin zam oranlarının önceki dönemlerde eşitlendiğini defalarca görmüştük.

Bu dönemde ise memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranları eşitlenebilir. Memurlar için bir eşitleme durumu söz konusu olmayacaktır.

“REFAH PAYI VERİLMELİ”
Ekonomik olarak uygulanan bir sıkı para politikası mevcut. Ancak emeklilerimizin geçim derdinden dolayı mutlaka maaşların eşitlenmesi gerektiğini hatta refah payı bile verilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.

Şu da bir gerçek ki yapılan zamların enflasyonu orantılı olarak tetiklediğini, yapılan zammı fırsatçılık olarak değerlendiren bazı kesimlerin olduğunu gözlemlemekteyiz. Bunun önüne geçmek amacıyla idari yaptırımlar daha da fazlalaşmalı ve ağırlaştırılmalıdır.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA YASAL DÜZENLEME GETİRİLMELİ”
Yüzde 25,81 olarak beklenen 6 aylık enflasyon farkı üzerinden hesapladığımızda en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12.581 TL’ye çıkacaktır. Ancak bunun için bir yasal düzenleme gerektiğini vurgulamak isterim.”

Kaynak:HABER MERKEZİ