Hülya BAĞCI
MİNERALLER VE ÖNEMİ
Vitaminlerle beraber çalışırlar. Vitaminlerle diğer besin maddelerinin faydalı bir şekilde kullanılmasına yardım ederler.
Sağlıklı kemik ve diş yapısı için çok önemlidirler.
Kalbin düzenli çalışmasını sağlarlar.
Dolaşım ve sinir sistemi için çok önemli yardımcıdırlar.
Vücudun su dengesinin korunmasını sağlarlar.
Vücuttaki pek çok fonksiyonun diğer bir ifade ile bütün organların görevlerini düzenli bir şekilde yerine getirmelerinde doğrudan etkilidirler.
Eksikliği Nelere Yol Açar?
Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu mineral eksikliği görülür. Ya da alınan minerallerin gereğinden fazla kaybedilmesi de mineral eksikliği anlamına gelir. Pek çok hayati görevin yerine getirilememesine neden olur ve böylece çok ciddi sağlık problemleri meydana gelir. Bu açıdan yeterli sıvı alımı, düzenli ve dengeli belenmek vitamin sağlanması için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Minerallerin alınması kadar kaybedilmemesi de çok önemlidir. Sigara ve alkol kullanımı mineral kaybının en başta gelen etmenleridir. Bunun yanında fazla terleme, ishal, idrar söktürücü ilaçlar sıvı ve mineral kaybetmeye yol açar. Bu açıdan bakıldığında alkol ve sigaradan uzak durulmalı, günlük alınması gereken sıvı miktarının mutlaka alınması gerekir. Hamilelik döneminde, bebek ve çocuklarda ve sporcularda mineral ihtiyacı daha yüksek seviyededir.
Hangi Mineraller Vardır?
Demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum, çinko, bakır, fosfor, iyot, potasyum, bor, selenyum, kükürt, krom, flor ve manganez vücutta bulunan ve bulunması gereken minerallerdir.
Dengeli ve düzenli sıvı alımı ve beslenilmesi hu minerallerin eksikliğinin giderilmesinde ilk faktördür. Vücutta bir mineralin eksikliğinin görülmesi halinde ya dışarıdan bu mineral içerikli ilaçlar alınır ya da bu minerali içeren besinlerin ve sıvıların tüketilmesine ağırlık verilir. Bu sayede vücutta eksikliği görülen mineral tamamlanmış olur. Yukarıda sıralanan her mineral vücutta belli oranda bulunmalıdır ve her birisinin farklı vücut açısından farklı görevi ve fonksiyonu vardır.
Minerallerin İnsan Vücudundaki İşlevleri Nelerdir?
KALSİYUM: Büyük oranda kemiklerde bulunur. Eksikliği yüksek oranlara vardığında diş ve sırtta ağrılar, kemiklerde zayıflama, çatlama ve kolay kırılma görülür. Bu mineral, en çok süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyve, fındık, narenciye ve balıkta bulunur.
KROM: Vücuttaki basit şekerin parçalanmasını ve kullanımını düzenler, kandan hücrelere glikoz transferi sağlar. İnsülin oluşumuna, kolesterol düzeyi kontrolüne yardım eder. Vücuttaki enzim ve hormonlar için çok önemlidir. Yumurta sarısı, istiridye, yer fıstığı, üzüm suyu, peynir, buğday ve mayada bulunur.
DEMİR: Hemoglobin (kırmızı kan hücresi), miyoglobin (kas pigmenti) ve enzim üretimi için gereklidir. Vücuttaki demirin sadece yüzde 8’i kan damarlarından gelir. Vücutta büyümeye yardım eder, yorgunluğa karşı ve hastalıklardan korunmada kullanılır. Vücuttaki B grubu vitaminlerinin kullanımını arttırır. Yumurta sarısı, et, balık, ciğer, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, fındık ve dalakta bulunur.
MAGNEZYUM: Sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlayan mineraldir. Magnezyum kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli rol oynar. Sağlıklı dişler ve sindirim sisteminin rahatlığı için gereklidir. Soya fasulyesi, fındık, süt, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarda bulunur.
POTASYUM: Sodyumla birlikte vücuttaki su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur, gıdaların hücre içine geçişini sağlar, sinir sistemindeki mesajları iletir. Beyne oksijen gönderilmesi için önemlidir. Bu mineral vücutta her gün kullanılır ve tekrar yeri doldurulur. Kalp ve diğer kasların sağlıklı yapılarını korumaları potasyuma bağlıdır. Fazla şeker, diüretikler, laksatifler, fazla tuz, alkol ve stres bu mineralle vücuttan atılır. Et, süt, sebze, meyveler ve kurubaklagillerde bulunur.
ÇİNKO: Proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir. Zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, hormonal dengede önemli yere sahiptir. Kalp, beyin ve üreme sisteminin çalışması için gereklidir. Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurtada bulunur.
İYOT: Tiroid bezlerinde yer alır. Tiroid ve tiroid kontrol mekanizmasında, zihinsel fonksiyonlarda, enerji ve kilo almada önemli rol oynar.
FOSFOR: Sadece fizyolojik kimyasal reaksiyonlarda yer almakla kalmaz, aynı zamanda vücuttaki bütün hücrelerde bulunur. Normal kemik ve diş yapısı, kalp düzeni ve normal böbrek fonksiyonları için gereklidir. Süt ürünleri, sakatatlar, et ve kurubaklagillerde bulunur.
SODYUM: Bu mineral sinir ve kas fonksiyonlarının devamı için çok önemlidir. Asıl görevi sıvı pompalanmasını ve gıdaların hücre zarından geçişini sağlamaktır. Bol miktarda sodyum yüksek kan basıncına katkıda bulunur. Tuz, füme etler, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.