Bağımlılık mı? O da Ne Demeyin!

Bağımlılık deyince akla ilk gelenler sigara ve alkol olsa da aslında bilinmeyen ve onlar kadar hayatınızı olumsuz yönde etkileyen bağımlılıklar var

 

Akıllı telefonlar

Her zaman yanınızda bulunduruyor; birkaç dakikada bir kontrol ediyor, bir şeyleri okumak/görmek adına birlikte yemek yediğiniz insanları görmezden geliyorsanız, kabul edin siz artık bir akıllı telefon bağımlısısınız.

Kafein

Sabah uyandığınızda aklınıza ilk gelen kahve olabilir. Bunu bağımlılık olarak nitelendirmemek gerekir; ancak kahveyi azaltmaya çalıştığınızda endişe problemleri ve ciddi baş ağrıları yaşamaya başlıyorsanız bağımlısı haline gelmiş olabilirsiniz.

Çikolata ve Diğer Tatlılar

Çikolata ya da tatlı yerken keyif alıyor, ancak yedikten sonra suçluluk duyuyorsanız bir daha düşünmenizde fayda var. Yiyeceklerin içerdiği yüksek karbonhidrat yağları ve şeker beyninizde uyuşturucu etkisi yapar.

Alışveriş

Hepimiz hayatımızın bir döneminde gerçekten ihtiyacımız olmayan bir şeyler almış olabiliriz. Ancak alışveriş sizin için kendinizi ifade etme şekline geldiyse ve alışveriş yapmadığınız dönemde anksiyete problemleri yaşıyorsanız, buna ciddi finansal krizler de eşlik ediyorsa alışveriş bağımlılığı hayatınıza dahil olmuş demektir.

Bronzlaşma

Güneşe mi bağımlısınız? Güneş ışınlarının mor ötesi (UV) spektrumu vücudunuzda endorfin adı verilen kimyasal maddeleri serbest bırakır. Bronzlaştıkça kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz; ancak bu size güneş yanığı, kabarcıklar ve cilt kanseri riski olarak geri dönebilir.

Egzersiz

İyi bir egzersiz, aktivitenin kendisine bağımlı olmadığınız sürece bağımlılık yapmaz; aksine beyninizin öğrenmesine yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Ancak, eğer hasta ya da egzersize uygun olmadığınız halde inatla yapmaya devam etmek istiyorsanız bağımlılık problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hülya BAĞCI Arşivi