“Muînüddin Süleyman Pervâne Konferansları” başladı
Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi, Karatay Belediyesi ve Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen "Selçuklu Emiri Muînüddin Süleyman Pervâne Konferansları"nın ilk oturumu NEÜ Köyceğiz Yerleşkesi Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan NEÜ Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, dört yıl önce Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile birlikte bu konferans serisine başladıklarını ve bugüne dek üç farklı dizi gerçekleştirdiklerini belirtti. İki konferansın kitap haline getirildiğini, bunların Sahip Ata Fahrettin Ali ve Sadreddin Konevi konferansları olduğunu vurguladı. Ayrıca, Celalettin Karatay Konferanslarıyla ilgili kitabın da yakında basılacağını duyurdu. Çaycı, programların düzenlenmesinde katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, 2021'de başlayan konferansların ortaklarından olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, etkinliklerin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve programın hayırlı olmasını diledi.
Konferans serisinin ilk konuşmacısı olan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Kesik, "Türkiye Selçuklu Devleti’nin Gizli Sultanı: Muînüddin Süleymân El-Pervâne" konusunu katılımcılarla paylaştı.
Kesik, Muînüddin Süleymân El-Pervâne’nin Türkiye Selçuklu Devleti’nde önemli bir figür olduğunu, özellikle 1262 ile 1277 yılları arasında Moğol tahakkümü altındaki dönemde kritik bir rol üstlendiğini belirtti. Pervâne’nin, babasının devlet veziri olması nedeniyle aldığı eğitim ve kazandığı deneyimlerin, onun bu pozisyona yükselmesinde etkili olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Kesik, Süleymân El-Pervâne’nin vezirlik makamına ulaşmasına rağmen, daha çok pervane unvanını tercih ettiğini ve bu görevin öneminin, tarım arazilerini yönetmek ve tapu işlerini denetlemek gibi çeşitli görevleri içerdiğini açıkladı. Pervane olarak, sultanla önemli bilgileri paylaşan bir konumda bulunduğuna da dikkat çekti.
Kesik, Pervâne’nin Moğollarla olan ilişkilerini sürekli olarak sürdürdüğünü ve onlara sadık bir devlet adamı olarak görev yaptığını ifade etti. Süleymân El-Pervâne'nin, 4. Kılıçaslan'ı tahta çıkarmak ve onu kontrol altında tutmak için önemli adımlar attığını belirtti. Ayrıca, Türkmen akınlarını engelleyerek Moğolların Anadolu'dan çıkarılma planlarının önünde bir engel oluşturduğunu söyledi.
Konferansın sonunda, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim elemanlarının eserlerinden oluşan hat, tezhip ve kalem işi sanatları sergisi açıldı ve sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.