NEÜ’de “Ramazan’da sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği” semineri

NEÜ’de “Ramazan’da sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği” semineri
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Meslek Yüksekokulunda (MYO) gerçekleştirilen seminerde “Ramazanda Sağlıklı Beslenme ve Gıda Güvenliği” konusu ele alındı

NEÜ Meram Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Meram MYO Gıda İşleme Bölümü Öğr. Gör. Öznur Eymir yaparken NEÜ Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Kara ile Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Dr. Şenay Burçin Alkan, katılımcıları “Ramazanda Sağlıklı Beslenme ve Gıda Güvenliği” konusunda bilgilendirdi.

“Mutlaka Sahur Yapılmalı”

Bilimsel araştırmalarla oruç tutmanın insan sağlığına faydalı olduğunun ortaya konduğunu aktaran Öğr. Gör. Dr. Şenay Burçin Alkan, “Ramazan ayında beslenmemize dikkat etmek istiyorsak mutlaka sahura kalkmamız gerekiyor. Sahurda yağlı, ağır yiyecekler değil suyla beraber az yağlı, daha hafif kahvaltılıklar, yumurta, beyaz peynir, taze sebzeler, süt yoğurt grubundan bir besin ve meyveler tercih edilebilir. Sahurdan sonra hemen uyumak reflü şikayetini arttırabileceği için sahuru yaptıktan belli bir süre sonra uyunmasını öneriyoruz” dedi.

“İftardan Sahura Kadar Aralıklarla 10 Su Bardağı Su Tüketilmeli”

İftarda hurma veya suyla orucu açtıktan yaklaşık 10 dakika sonra besin değeri yüksek çorbalar tüketilebileceğini kaydeden Öğr. Gör. Dr. Şenay Burçin Alkan, “İftarda ana yemek seçiminde ise, haftayı belli günlere ayırarak; bir iki gün sebze, bir iki gün et, bir iki gün de kuru baklagiller yenebilir. Besin kaybına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilecek olan kızartma ve kavurmaları olabildiğince tercih etmemeliyiz. İftarda yemeğin yanında yoğurt, ayran, salata, tam tahıllı ekmekler tüketmek sağlık açısından faydalı. Ayrıca iftardan 1-2 saat sonra da hafif sütlü tatlılar ya da meyvelerle bir ara öğün yapılabilir. İçecek konusunda da bir iki bardak açık çay içilebilir. İftar ve sahur arasında belli aralıklarla 1,5-2 litre yani 10 su bardağı su tüketmek gerekmektedir” diye konuştu.

neude-ramazanda-saglikli-beslenme-2.jpeg

“Ramazan Ayında da israf etmemeye dikkat edilmeli”

Ramazan ayında kurulan büyük iftar sofralarında ve davetlerde besin israfına yol açılmaması gerektiğinin altını çizen Alkan, “İsrafın önlenmesi adına planlama yapılabilir. Fazla pişirilen yemekler, uygun koşullarda saklanıp daha sonra tüketilebilir ya da komşularla, yakınlarla paylaşılabilir” ifadelerini kullandı.

“Dondurulmuş Gıda Kullanımında Bilinçli Olmak Gerekiyor”

Gıda güvenliğinin bir parçası olan gıda muhafazasının israfın önlenmesine de yardımcı olacağını belirten Prof. Dr. Hasan Hüseyin Kara ise, “Gıda güvenliği prensiplerine uyulduğunda ürünlerin tüketilinceye kadar sağlıklı bir şekilde saklanması sağlanır ve böylelikle israfın da önüne geçilmiş olur” dedi.

Dondurulmuş gıda tüketiminin gün geçtikçe yaygınlaştığını söyleyen Prof. Dr. Kara, “Bu durum yurt dışında daha fazla ama bizim ülkemizde de oldukça arttı ve daha da artacağını düşünüyorum. Dondurulmuş gıdaların kullanımına ilişkin bilinçlenmenin geliştirilmesi gerekiyor. Bir ürünün içindekiler kısmını, raf ömrünü okumalıyız. Mümkün olduğunca katkı maddesi içermeyen ürünler tercih edilmeli

Dondurulmuş ürünlerde çözünme söz konusu olursa çözünmüş ürünü tüketmeyip tekrar dondurursak hem besin değeri düşer hem de mikrobiyal riskler beraberinde gelmiş olur. Bu konuya çok dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.