Niğde’de çiftçilere meyve ağaçlarını aşılama eğitimi verildi

Niğde’de çiftçilere meyve ağaçlarını aşılama eğitimi verildi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftçi Eğitim Koordinatörlüğü, meyve ağaçlarında aşılama konusunda eğitim programı düzenledi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftçi Eğitim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen eğitim programında, daha önce meyve ağaçlarının budamasıyla ilgili eğitim alan çiftçiler, bu kez Ziraat Yüksek Mühendisi Atilla Kaplan’dan aşılama tekniklerini uygulamalı olarak öğrendi.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin uygulama alanında gerçekleşen eğitimde, katılımcılara meyve ağacı budaması, ağaçların kuvvetli ve düzgün taç oluşturması, uzun yıllar verimli kalması ve zayıflayan ağaçların yeniden kuvvetlendirilerek kaliteli meyve vermesini sağlama konularında kapsamlı bilgiler verildi.

Eğitimde ayrıca dikim budaması, şekil budaması, verim budaması, gençleştirme budaması, yaz ve kış budaması gibi farklı budama teknikleri uygulamalı olarak gösterildi. 3 gün süren teorik eğitimlerin ardından katılımcılar, 1 gün de teknik geziye katılarak öğrendiklerini pekiştirdiler.

"Eğitimlerle verimlilik artacak"

Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, çiftçilerin bilgi seviyelerini artırmayı ve verimliliklerini yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, “Tarım Bilimleri Fakültesi kurulduğundan bu yana bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla çiftçilerimize yönelik eğitimler düzenliyoruz.

Önceki dönemlerde budama eğitimi verdiğimiz gibi, şimdi de aşılama eğitimi ile çiftçilerimizin bilgi birikimlerini artırmayı amaçlıyoruz. Bu tür programlar, çiftçilerimizin üretim verimliliğini artıracaktır” dedi.

Fidan İhracatında Önemli Adımlar

Eğitimde katılımcılara aşılama yöntemlerini aktaran Ziraat Yüksek Mühendisi Atilla Kaplan, Türkiye’nin 90'lı yıllarda fidan ithal eden bir ülke olduğunu hatırlatarak, günümüzde fidan ihraç eden bir konuma geldiğimizi vurguladı. Kaplan, “Üniversitemizin düzenlediği bu eğitimlerde bilgimizi aktarmaya çalışıyoruz.

Aşılamanın farklı zamanları ve teknikleri var, bunları uygulamalı olarak gösteriyoruz. 90'lı yıllarda fidan ithal eden bir ülkeydik, şimdi ise fidan ihraç eden bir ülke durumundayız. Bu eğitimler, bölgedeki fidancılara büyük katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.