Ramazan ayında susuz kalmayın!

Ramazan ayında susuz kalmayın!
Ramazan ayında uzun saatler susuz kalmak, böbrekler başta olmak üzere bütün vücudu olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, tüketilmesi gereken su oranına dikkat çekerek, bu miktarın iftar ve sahur arasına yayılarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Peki Ramazan’da ne kadar su tüketilmeli? İşte detaylar…

Maneviyatımızın en yüksek olduğu Ramazan ayında Müslümanlar, dini vecibelerini yerine getirebilmek için oruç tutuyor. Uzun saatler aç ve susuz kaldığımız Ramazan ayında ise sağlığımızı ve vücut direncimizi koruyabilmemiz her zamankinden daha fazla önem arz ediyor.

İnsan metabolizması için faydalı olduğu birçok uzman tarafından dile getirilen oruç, bu süreçte yapılacak beslenme hataları ile kronik hastalıklara davetiye çıkarılabiliyor. Bunun önüne geçmek için yapılacak olan ilk şey ise vücudun dehidrasyona uğramasını engellemek. Bu noktada da uzmanlar özellikle vücudun su ihtiyacını karşılayabilmek için oruca başlamadan bol su tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Ramazan Danış, oruç tutan bireylerin iftar ve sahur vakti arasındaki zamana yayacak şekilde günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini dile getirdi. Ramazan ayında böbrek hastalarının oruç tutarken karşılaşabileceği sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Danış, “Bir kişinin günde en az 2,5 litre su alması gerekiyor” diyerek uyarıda bulundu.

" RAMAZAN AYINDA SU TÜKETİMİNİ AKSATMAYIN"
Şeker ve tansiyon hastalığının böbrek yetmezliği sonucunu doğurduğunu ve hekim kontrolünde bu hastaların oruç tutmaları gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Danış, “Ramazan ayında hastalar tarafından bize çok soru geliyor. Oruç tutalım mı, tutmayalım mı? Ya da oruç tutarken neye dikkat edelim diye sorular geliyor. Su tüketimi Ramazan ayında çok önemli.

Öncelikle böbrekler vücutta iki adet bulunan küçük ama büyük görevler yapan, hayati önem arz eden organlardır. Böbreklerimize iyi bakmamız gerekiyor. Çünkü vücudun temizlenmesinden atık maddelerin atılmasına kadar bir sürü ilacın geçtiği yerdir böbrekler. Özellikle Türkiye ve Avrupa’da en sık böbrek yetmezliği yapan iki neden var; şeker hastalığı ve hipertansiyon. Bu hastaların mutlaka ve mutlaka şeker kontrollerini ve tansiyon kontrollerini yapmaları gerekiyor” diye konuştu.

" EN AZ 2,5 LİTRE SU TÜKETİN"
Oruç tutan bireylerin iftar ve sahur vakti arasındaki zamana yayacak şekilde günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini berlirten Doç. Dr. Danış, “Ramazan ayı aslında manevi yönün dışında vücuda dinlendirici olarak geliyor. Ama özellikle kronik böbrek hastalığı olan, böbrek yetmezliğiyle karşı karşıya olanlara tavsiyem oruç tutmamaları yönünde. Bilim de bu yönden konuşuyor. İslam dini kolaylık ve hoşgörü dinidir. Bu yüzden kronik hastalığı olanların oruç tutmaları konusunda bir dini çağrı yok.

Böbreğin en iyi dostu sudur. Bir kişinin günde 2,5 litre su alması gerekiyor. Özellikle iftardan sonra direkt suya yüklenmeden ziyade 2-3 bardak su içip iftarla sahur arasındaki zamana yayılmalı su tüketimi. Bu zaman zarfında mutlaka en az 2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor. Ramazan ayı boyunca özellikle toksik maddelerden, ağrı kesicilerden ve diğer maddelerden kaçmak gerekiyor” dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.