SEDEF HASTALIĞI

Deride kırmızı ve beyaz döküntülerle kendini gösteren ve kişiden hayat boyu ayrılmayan bir hastalık olan sedef, toplumda çok sık rastlanıyor.

Uzmanlar, sedefe neden olabilecek faktörleri şöyle anlatıyor:

Pek çok kişi için korkutucu bir hastalık sedef hastalığı kronik bir deri hastalığıdır. Deride çeşitli şekillerdeki lezyonlarla kendini belli eder ve hayat boyu devam eder. Sedefin belli bir derecede genetik gelişli olduğu, hayatın herhangi bir anında çeşitli fiziksel ya da psikolojik travmaların bunları tetiklediği düşünülmektedir.

Özellikle de bunların en başında da stres geliyor. Stres, sedefin başlamasında, sürmesinde ve alevlenmesinde çok önemli bir etken.

Ayrıca çocukluk çağlarında boğaz hastalıkları, üst solunum yolları enfeksiyonları ile nadiren de olsa aşılar, büyük üzüntüler, psikolojik kaynaklı stres ve sıkıntılar bu hastalığın tetiklenmesinde rol oynamaktadır.

20-40 yaş arasında yaygın

Sedefin toplumda görülme oranının çok fazla olduğunu da vurgulayan uzmanlar, 20-40 yaş arası daha çok görüldüğüne dikkat çekiyor.

Tam olarak nedeni bilinmeyen bir hastalık olduğu için sedefin kesinleşmiş bir tedavisinin de olmadığını söyleyen uzmanlar, tedavi konusunda şu bilgileri veriyor:

Sedefin de türleri vardır. Klasik sedef daha ziyade dirsekleri, dizleri, kalça bölgesini tutan ya da saçlı deride görülen, el ve ayakları bazen tırnakları tutabilen ve çeşitli büyüklükteki lezyonlarla kendini gösteren bir hastalıktır. Bu damla şeklinde de olabilir, biraz daha büyük de olabilir. Bunlar türüne göre farklı şekilde tedavi edilir.

SEDEFİ OLANLARA ÖNERİLER

Bazı ilaçların veya tedavinin birden kesilmesi hastalığın başlamasında etkili olabilir.

Doğal güneş ışığının sedef üzerine olumlu etkisi vardır. Ancak deride yanık oluşturacak kadar güneşlenmek sedefi alevlendirebilir.

Kış aylarında nem oranının azalması derinin kurumasına ve kaşınmasına yol açar. Kaşımak da sedefi alevlendirebilir.

Deriye fiziksel travma, enfeksiyonlar (farenjit), psikolojik stres ve bazı ilaçlar gibi çevresel faktörler ailesinde sedef hastalığı olmayan kişilerde bile sedefin başlamasını sağlayabilirler.

Sedefe yatkınlığı olan kişilerde psikolojik stres ve sıkıntılar sedefi başlatabilir veya var olan sedefin artışına yol açabilir. O nedenle stresten uzak durmanın faydası olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hülya BAĞCI Arşivi