Sığırlarda brusella araştırması
Taşkent’te Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü ve İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Personeli ile birlikte Sığır Brucella survey çalışması kapsamında büyükbaş hayvan yetiştiricilerini ziyaret ederek hayvanlardan kan alımları gerçekleştirdi. Brucella grubu bakterilerin oluşturduğu, bulaşıcı, enfeksiyöz bir hastalık olduğu belirtilerek, özellikle sığır, koyun, keçi ve domuz gibi evcil hayvanlarda yavru atmaya neden olan ve aynı zamanda hayvanlardan insanlara da bulaşan (zoonozis), ekonomik yönden zarar verici ve halk sağlığı yönünden önem taşıyan bir hastalık olduğu vurgulandı.
Hastalığın hayvanlardaki en önemli belirtisinin yavru atma olduğu hatırlatılarak, ‘’Sığırlar gebeliğin 6-8 aylarında, koyun ve keçiler 3-4 aylarında yavru atar. Süt veriminde azalma görülür. Boğa ve koçlardaki belirtisi ise erkeklik organlarında kızarıklık ve üzerinde darı tanelerini andıran kabartılar görülmesidir. Brusellalara karşı direnç gelişimi üzerinde kazanılmış bağışıklığın önemli bir etkisi vardır. Bu sebeple, prevalansın yüksek olduğu ülkelerde, sığırların Brucella abortus S19 ve koyun-keçilerin ise öncelikle Brucella melitensis Rev.1 ile aşılanarak enfeksiyonun insidensi azaltılır.’’ dedi.
Brusella’nın insanlara da bulaşabileceğinı belirten yetkililer, ‘’Brusella, bir bakteri enfeksiyonu olup insanlarda ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi semptomlara neden olabilir. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle Brusella öldürücü değildir ve tamamen iyileştirilebilir bir hastalıktır.’’ İfadelerini yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.