Soğuk hava astım hastalarını zorluyor

Soğuk hava astım hastalarını zorluyor
Kış mevsimiyle birlikte etkisini gösteren soğuk hava, astım ataklarını tetikliyor. Uzmanlar özellikle çok soğuk havalarda astım hastalarının dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulunuyor. Eğer çıkmaları gerekiyorsa da mutlaka önlem almalarını öneriyor

Astım dünya genelinde en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) alınan verilere göre yaklaşık 340 milyon kişi bu hastalıktan muzdarip. Astım hastası sayısının 2025’te 400 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Hava yollarının daralmasıyla seyreden ve geçici ataklarla ilerleyen bir hastalık olan astımın ortaya çıkışının pek çok sebebi var. Bunları genetik yatkınlıklar, mevsimsel ve çevresel faktörler olarak özetlemek mümkün.

Özellikle kış aylarıyla birlikte ön plana çıkan bir çevresel faktör var ki, mutlaka hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü sıcak kadar soğuk hava da astım hastalarını sıkıntıya sokuyor.

Astım hastalığının sürekli semptom gösteren bir hastalık olmadığını söyleyen uzmanlar, tetikleyen unsurlarla birlikte atak yaptığına dikkat çekiyor.

Astım hastalığına yaş grubu olarak bakıldığında gençler ön plana çıkıyor. Erkeklere nazaran da kadınlarda daha fazla görülüyor.

Hastalığın tanısı koyulduktan sonra tedavide ilk adım, neyin astıma yol açtığını tespit etmek oluyor.

Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar da astımı tetikleyen bir başka neden… Çünkü enfeksiyon durumunda da hava yolundaki semptomlarda artış söz konusu oluyor. Kış ayları bu enfeksiyonlarla en sık karşılaşılan mevsim. Bu sebeple kronik solunum hastalığı olanların kış mevsimine girilmeden evvel mutlaka grip aşısı yaptırması öneriliyor. Yine bu gruptaki hastaların zatürre aşısı yaptırmasının da önemli olduğu edinilen bilgiler arasında.

Astım hastalığını tetikleyen çevresel etkenlerin en önemlilerinden biri de hava şartları… Tıpkı sıcak hava gibi soğuk hava da astım hastalarını olumsuz yönde etkiliyor.

Astım kronik bir hastalık. Diyabet ya da hipertansiyon gibi doktor kontrolünde tedavi gerektiriyor. Fakat bazı astım türlerinde çevresel faktörlere dikkat edildiği taktirde hastalık uzun zaman atak göstermeden sessiz kalabiliyor.

Astım ataklarının şiddeti kişiden kişiye değişebiliyor. Bu, maruziyetin ve atağın şiddetiyle alakalı olarak değişkenlik gösteriyor. Duruma göre hastalar, astım atakları geçirdiğinde ayakta tedavi edilebildiği gibi hastaneye yatmaları da gerekebiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.