Son 54 yılın en sıcak Şubat ayını yaşadık

Son 54 yılın en sıcak Şubat ayını yaşadık
Tarım ve Orman Bakanlığı tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün İklim, Fenolojik Durum ve Sulama İzleme İstatistikleri verilerine göre geçtiğimiz şubat ayı son 54 yılın en sıcak aylarından bir tanesi oldu.

Şubat ayı ortalama sıcaklığı 2.4°C olarak gerçekleşti ve bu değer, 1991-2020 yılları arasındaki normallerden 1.7°C daha düşük oldu. Bu durum, 2025 yılı Şubat ayını, son 54 yılın en sıcak otuz dokuzuncu Şubat ayı olarak kayıtlara geçirirdi.

En düşük sıcaklık -32.6°C ile Horasan’da, en yüksek sıcaklık ise 21.6°C ile Köyceğiz’de ölçüldü. Genel olarak Şubat ayı sıcaklıkları Türkiye'nin büyük bölümünde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken, bazı bölgelerde normallerin altında ölçüldü.

Özellikle Muğla, İzmir, Akhisar, Burdur, Denizli, Antalya, Adana, Hatay, Başkale, Tercan, Tortum, Sarıkamış, Kızılcahamam ve Orta Karadeniz kıyılarında sıcaklıkların mevsim normallerinin altında olduğu tespit edildi.

2025 yılı Şubat ayı yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre azalırken, 2024 yılı Şubat ayı yağışlarına kıyasla artış gösterdi. Türkiye genelinde ortalama yağış miktarı 40.0 mm olarak kaydedildi ve bu değer 1991-2020 yılları arasındaki Şubat ayı ortalaması olan 59.8 mm’nin %33 altında gerçekleşti. Buna karşın, 2024 yılı Şubat ayına kıyasla %16’lık bir artış yaşandı.

Şubat 2025’te Türkiye genelinde yağışlar mevsim normallerinin oldukça altında kaldı ve birçok su havzasında 1991-2020 normallerine göre %50’yi aşan düşüşler yaşandı. Özellikle Akçay, Burdur ve Gediz havzalarında ciddi kuraklık belirtileri görüldü. Buna karşılık, bazı havzalarda geçen yıla göre önemli ölçüde yağış artışı kaydedildi. E

kim 2024 – Şubat 2025 arasındaki beş aylık süreç değerlendirildiğinde, yağışların genel olarak uzun yıllar ortalamasının altında olduğu görüldü. En fazla yağış kaybı Van Gölü, Ceyhan, Fırat-Dicle, Asi ve Seyhan havzalarında yaşanırken, Doğu Karadeniz havzası yağış miktarını artıran tek bölge oldu.

Ülke genelinde 2025 Şubat ayı yağışları bölgesel olarak incelendiğinde, Karadeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerde mevsim normallerinin altında kaldı. En belirgin düşüş, %74 azalma ile Ege Bölgesi'nde kaydedildi. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de yağışlar sırasıyla %68 ve %33 oranında azaldı.

Bununla birlikte, Karadeniz Bölgesi’nde yağışlar %40 artarak normallerin üzerine çıktı. Fakat hububat açısından henüz tarımsal kuraklıkla ilgili herhangi bir sorun gözlenmedi ve Mart, Nisan ve Mayıs aylarında alınacak yağışlarla fizyolojik gelişimin hızlanacağı değerlendirildi. Üst gübrelemenin başlamasıyla birlikte hububat gelişimi doğrudan etkileneceği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.