Suriyelilerin çoğunluğu ülkelerine dönmek istiyor
9-11 Aralık 2024 tarihleri arasında bin 100 kişinin katılımıyla yapılan çalışmada, katılımcılar devrik lider Esad’ın sonrası süreçten duydukları memnuniyet, ülkelerine geri dönüş motivasyonları ve Türkiye’deki durumlarına dair görüşlerini paylaştı.
ESAD REJİMİNİN SONU MEMNUNİYETLE KARŞILANDI
Araştırmaya katılan Suriyelilerin yüzde 91’i Esad rejiminin sona ermesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Suriye’nin geleceğine dair umutlu olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 71,5 iken, kısmen umutlu olanlar yüzde 27,5’i oluşturuyor.
GERİ DÖNÜŞ İSTEĞİ YÜKSEK
Katılımcıların yüzde 45,3’ü ülkedeki durumların iyileşmesi halinde ülkelerine dönmek istediklerini belirtirken, yüzde 26,7’si “en kısa sürede” geri dönme arzusu taşıyor. Türkiye’de kalmayı tercih edenler yüzde 14,9’luk bir kesimi oluştururken, kararsız olanların oranı yüzde 13,1 olarak belirlendi.
Suriye’ye dönmek isteyenlerin en büyük motivasyonları arasında ülkenin yeniden inşasına katkıda bulunma isteği (%33,1) ve aile bağları (%24,2) yer alıyor. Öte yandan dönmek istemeyenler, ekonomik koşulların olumsuzluğu (%33,8) ve güvenlik sorunlarını (%30,6) temel gerekçeler olarak öne sürüyor.
GÜVENLİK ENDİŞELERİ DEVAM EDİYOR
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 48,3’ü Suriye’nin hala güvenli bir yer olmadığını düşünüyor. Yüzde 43,9 ise bazı bölgelerin güvenli, bazı bölgelerin güvensiz olduğunu belirtiyor.
ÇALIŞARAK KATKI SUNMAK İSTİYORLAR
Suriye’ye geri dönüş durumunda, katılımcıların yüzde 66,7’si ülkelerine “çalışarak” katkı sunmak istediğini ifade etti. Ayrıca yüzde 21,1’i projelere ve fikir geliştirme süreçlerine katılmayı planladığını dile getirdi.
TÜRK HÜKÜMETİNİN POLİTİKALARI OLUMLU BULUNUYOR
Araştırmada, Türk hükümetinin Esad sonrası Suriye politikalarına yönelik görüşler de değerlendirildi. Katılımcıların yüzde 39,3’ü bu politikaları “son derece olumlu” bulurken, yüzde 26,7’si “kısmen olumlu” olduğunu belirtti.
HTŞ’YE GÜVEN VE GELECEK BEKLENTİSİ
Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile ilgili sorulara verilen yanıtlar, bu grubun halkın taleplerine yanıt verebilme kapasitesine sahip olduğunu düşünenlerin oranını yüzde 41,4 olarak gösterdi. Katılımcıların yüzde 46,4’ü ise HTŞ’nin Suriye’nin geleceğinde etkili bir rol oynayacağına inanıyor.
ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ
Areda Survey, bu çalışmayı kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Görüşmeleri) tekniğiyle, profil bazlı dijital panel kullanarak gerçekleştirdi. Araştırma, Türkiye genelinde 1.100 Suriyelinin katılımıyla yapıldı.
Bu bulgular, Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dair umutlarını ve geri dönüş motivasyonlarını ortaya koyarken, Suriye’nin geleceğine yönelik önemli ipuçları veriyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.