Sürücüler dikkat! Trafikte ambulanslara bu sistemle yol açılacak

Sürücüler dikkat! Trafikte ambulanslara bu sistemle yol açılacak
Ambulansların trafikte yaşadığı sıkıntılara çözüm getirecek ve acil durumlarda ambulansların olay yerine ve sağlık kuruluşlarına hızla ulaşmasını sağlayacak ‘Fermuar sistemi’ hastaların yaşama tutunma şansını artırmada hayati rol oynayacak

Sağlık Bakanlığı, 112 Acil Sağlık ekiplerinin trafikte karşılaştığı sorunlara çözüm getirmek için yeni bir sistemi hayata geçiriyor. Fermuar sistemi ile ambulanslar artık, trafikte zaman kaybetmeyecek.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında "Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver" kampanyasını tanıttı. Türkiye genelinde 3 bin 495 acil yardım istasyonunda 231 kar paletli ambulans, 21 kombi paletli ambulans, 92 yoğun bakım ve obez ambulansı, 62 çok sedyeli ambulans, 57 motosiklet ambulansı ve 6 deniz ambulansı olmak üzere toplam 5 bin 668 ambulans ile acil sağlık hizmeti verdiklerini dile getiren Memişoğlu, sadece 2024'te 6,5 milyon kişinin ambulanslarla sağlık tesislerine naklederek gerekli sağlık hizmeti almalarının sağlandığını söyledi.

"VATANDAŞLARIMIZDAN FERMUAR SİSTEMİNE DESTEK BEKLİYORUZ"
Bakan Memişoğlu, acil hizmetlerin envanterinde bulunan teknik imkan ve kabiliyetler sayesinde vatandaşlara, dünya standartlarına uygun şekilde, en kısa sürede ulaşıldığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bu süreçte tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarımızla, zamanla yarışarak en iyi sağlık hizmetini vermeye gayret ediyoruz. Bu kapsamda, ambulanslarımızın hastalarımızı en kısa sürede sağlık tesislerine ulaştırabilmesi adına, trafikte acil geçiş koridoru sağlayacak olan fermuar sisteminin, vatandaşlarımızca ve tüm paydaşlarımızca desteklenmesine büyük önem veriyoruz.

Tanıtımını yaptığımız 'Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver' kampanyamızın bu anlamda toplumumuzda önemli bir farkındalığa vesile olmasını diliyoruz. Ambulanslarımıza trafikte acil geçiş koridoru sağlamaları noktasında vatandaşlarımıza çağrımızı yineliyor, 'fermuar sistemi' ile yaşama yol vermelerini istirham ediyoruz."

"SİSTEM SÜREYİ KISALTACAK, KAYBI YÜZDE 7-10 AZALTACAK"
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Atak ise trafikte fermuar sisteminin hayat kurtaran etkisi ve önemini anlattı.

2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında, ambulansların trafikte en hızlı şekilde ilerlemesini sağlayacak fermuar sistemine ilişkin farkındalık çalışmalarının ilgili Bakanlıklar ve kuruluşlarla başlatıldığını anlatan Atak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acil sağlık sorunlarında geçen her saniye, insan hayatı için kritik öneme sahiptir. Ambulansların olay yerine veya bir sağlık merkezine ulaşım sırasında trafikte karşılaştıkları engeller, hayati tehlike altında olan insanlarımız için ciddi bir zaman kaybına neden olmaktadır.

Bu noktada fermuar sistemi devreye giriyor. Sürenin 1 dakika kısalması, olay sonucu oluşacak kaybı yüzde 7-10 arasında azaltabiliyor. Fermuar sistemi, emniyet şeridinin olmadığı kara yolu üzerinde ambulansa yol vermek için trafiğin her iki şeridindeki araçların düzenli bir şekilde sağa ve sola çekilerek bir koridor oluşturması esasına dayanan bir yöntemdir. Bu uygulama, yalnızca bir trafik düzenleme çalışması değil, toplumsal duyarlılığın da bir göstergesidir."

Atak, farkındalık çalışmaları kapsamında afişler, broşürler, kamu spotları ve sosyal medya içeriklerinin hazırlandığını, 81 ildeki il sağlık, il emniyet ve il milli eğitim müdürlükleri işbirliğinde bu materyallerin etkin şekilde kullanılması için planlamaların yapıldığını anlattı.

Ayrıca taksi, dolmuş, servis şoförlerine yönelik bilgilendirme çalışmalarının da yapılacağını belirten Atak, motorlu taşıtlar sürücü müfredatına da ambulansa yol verme yöntemini içeren içeriklerin eklendiğini bildirdi.

AMBULANS ŞOFÖRÜNDEN SÜRÜCÜLERE "DUYARLILIK" ÇAĞRISI
Yaklaşık 9 yıldır ambulans şoförlüğü yapan Acil Tıp Teknisyeni Reyhan Ercan da trafikte hastalar için zamanla yarışırken en çok karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgi verdi.

Ercan, "Trafikte bazı sürücüler ambulansı gördüğünde ya panikliyorlar ya da yol vermek istemiyorlar. Vakalara hızlı, etkin şekilde ulaşabilmemiz için trafikte fermuar sisteminin uygulanması çok önemli. Sürücülerimizden trafikte ambulansı gördüklerinde bu konuda daha duyarlı ve sakin olmalarını istiyoruz." dedi.

Ambulansların arkasına takılan araçların da en büyük problemlerden biri olduğunu vurgulayan Ercan, "Ambulansa arkadan yakın mesafe takibi yapılmamasını özellikle rica ediyoruz, bu kazaya sebebiyet verebiliyor. Benzer şekilde fermuar sistemini bilmeyen vatandaşlarımız, siren sesini duyduğunda panikle sol şeridi açmaya, araçlarını en sağa veya ambulansın önüne kırmaya çalışabiliyor. Bu da trafiğin kilitlenmesine, bizim ilerlememizin daha da zorlaşmasına neden oluyor." diye konuştu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.