Süt Birlik hayvancılığı şahlandırıyor

Süt Birlik hayvancılığı şahlandırıyor
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi, dev atılımlara imza atmaya devam ediyor. Son üç yıl içerisinde ilçeye 2 bine yakın gebe büyükbaş hayvan getirerek üreticilere kazandıran Süt Üreticileri Birliği, şimdi...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi, dev atılımlara imza atmaya devam ediyor. Son üç yıl içerisinde ilçeye 2 bine yakın gebe büyükbaş hayvan getirerek üreticilere kazandıran Süt Üreticileri Birliği, şimdi 2 bin gebe büyükbaş hayvan daha getirmeyi hedefliyor. Bu süreç içerisinde ilçedeki hayvan varlığını ve süt üretimini katlayan Birlik, yeni süt üretim hedefini 50 ton olarak belirledi. İlçedeki hayvancılık sektörünün kalkınması için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, "2014 yılında söz verdiğimiz gibi 2 bin gebe büyükbaş hayvan getirme hedefimizi başardık. Getirdiğimiz hayvanların bazıları ikinci buzağılarını bazıları ilk buzağılarını dünyaya geldi. Şimdi 2 bin hayvan daha getirip süt üretimimizi 50 tona çıkaracağız" dedi.

Bünyesindeki faal üreticilerin hayvan varlığını ve süt kapasitesini arttırmak için son üç yılda hummalı bir çalışma yürüten Sarayönü Süt Üreticileri Birliği, emeğinin karşılığını aldı. Tekrar kolları sıvayan birlik, Sarayönü'ne 2 bin tane daha gebe büyükbaş hayvan getirmeyi planlıyor. Bu şekilde ilçedeki hayvan varlığı ve süt üretiminin zirve yapması bekleniyor.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokol neticesinde hayvan alımı için üreticilere kredi desteği sağlanıyor. Birliğin garantörlüğünde yurt içindeki çiftliklerden 2 bin civarında gebe düve alımı yapılacak.

İlk hedef tamam

Sarayönü'nde ki hayvan varlığını ve süt üretimini ciddi derece arttırması hedeflenen çalışma hakkında bilgi veren Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, şu açıklamalarda bulundu: "Üç yıl önce incelemelerimiz ve gözlemlerimiz neticesinde Sarayönü'nde hayvancılığın ve süt üretiminin gerilediğini gördük. Birlik olarak süt potansiyelimizi arttırmak için bir çalışma başlattık. Yönetim kurulu üyelerimiz ve üreticilerimizle toplantılar ve görüşmeler düzenledik. Üreticilerimizin görüşlerini sorduk. Değerlendirmelerimiz ve üreticilerimizin talebi doğrultusunda hayvan alımı ile Sarayönü'nü süt üretiminde daha yukarılara taşıma kararını aldık. Bunun için Ziraat Bankası ile görüşme başlatarak üreticimize uygun kredi desteği sağlamak için masaya oturarak protokol imzaladık. Bu şekilde 180 üreticimize 3 yılda 2 bine yakın gebe büyükbaş hayvan getirdik."

Hayvan başı 9 bin TL

Kredi desteği ile üreticilere büyük kolaylık sunduklarını kaydeden Erdoğdu, "Yeni hedefimiz doğrultusunda 2 bin adet daha getireceğiz. Banka ile güncellenen protokolümüz çerçevesinde tarafından üreticilerimize hayvan başına 20 hayvana kadar 9 bin TL kredi desteği verilecek. Üretici bu değerin üzerinde bir hayvan almak istediğine, kalan kısmını öz sermayesinden karşılayacak. 33 hayvana kadar ise yüzde 75 kredi desteği verilecek. Kredi ödemeleri, ilk yıl ödemesiz ve faizsiz, daha sonraki 5 yıl taksitler halinde tahsil edilecek." dedi.

Üretici istediğini alıyor

Türkiye'deki en iyi çiftliklerle irtibata geçtiklerini kaydeden Başkan Erdoğdu, "Burdur, İzmir ve Edirne'de bulunan çiftliklerin sahipleriyle sürekli görüşmeler düzenliyoruz. Ön çalışma olarak bu bölgelerdeki çiftliklerde incelemelerde bulunduk. Süt verimi 30 kg ve üzerinde olan, beside ise et verimi gayet yüksel olan holstein, simental ve montofon ırklarını birlik olarak uygun gördük. Getireceğimiz hayvanlar 5-6 aylık gebe düveler olacak. Ayrıca hayvanları üreticiler ile birlikte bizzat giderek tek tek veteriner kontrolünden geçirerek alacağız. Üreticimiz gönül rahatlığıyla dilediği istediği hayvanı alacak" ifadelerini kullandı.

Süt hedefi 50 ton

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği'nden hayvan almak isteyen ürecilerin bizzat kendilerinin birliğe gelip başvuru yapmaları gerektiğini belirten Erdoğdu, belli şartların olduğunu dile getirerek, "Gerekli şartlar sağlayan üreticilerimiz, sunulan ödeme kolaylığı ile yeni hayvanlar alabilir. Üç yıl önce İlçemizde yaz aylarında 16, kış aylarında 7 ton süt üretimi vardı. Biz bunu yaz aylarında 35 ton, kış aylarında 27 tona çıkardık. İlçemize 2 bin adet gebe düvenin daha girmesiyle üretim kapasitemizi 50 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bizim buradaki en temel amacımız ilçemizdeki hayvan ırkını iyileştirmek, hayvan varlığını ve süt üretim kapasitesini arttırmak." şeklinde konuştu.

300 hayvan hazır

Banka işlemleri tamamlanan dosyaların hazır olarak beklediğini kaydeden Erdoğdu, "Şu anda getirmeye hazır 300 hayvanımız bulunuyor. Bu hayvanları peyderpey ilçemize getireceğiz. Hatta şimdi ben konuşurken 100 hayvan ilçemize doğru yola çıktı. Üç yıl önce 317 üyemiz varken, şimdi 621 üyemiz oldu. Bu noktada da bizim hedefimiz 1000 üyeye ulaşmak. Sarayönü tarım ve hayvancılıkla çok el verişli bir ilçe. İnsanlarımız başka şehirlerde asgari ücretle macera aramak yerine burada tarım ve hayvancılıkla uğraşarak hayatını rahatlıkla kazanabilir. Küçükbaş hayvancılığın yaygın bölgelerimizde de büyükbaş hayvancılığı geliştirmeye başladık. Gözlü mahallemize 750 hayvan getirdik. Özkent mahallemizde 1200 litre olan süt verimini 6 bin 500 litreye çıkardık." açıklamasında bulundu.

Neden düve merkezi olmayalım

Gelecekteki hedeflerinin bir Burdur gibi düve merkezi haline gelmek olduğunu açıklayan Mustafa Erdoğdu, "Burdur'dan neyimiz eksik. Türkiye'nin dört bir tarafından insanlar düve almak için Burdur'a gidiyor. Hayvan varlığımızın istenen seviyeye ulaşmasının ardından Sarayönü'nü bir düve merkezine dönüştürmek istiyoruz. Sarayönü konum olarak ta arazi olarak ta çok avantajlı bir yerde. Hayvancılıkta kaba yem çok önemli. Bizde de kaba yem üretmek için gerekli olan araziden daha fazla bir şey yok. Ulaşım açısından da avantajlı bir yerdeyiz." dedi.

Getirdiğimiz hayvanlar mavi sertifikalı

İlçeye getirilen hayvanların mavi sertifikalı olduğunu vurgulayan Erdoğdu, şöyle konuştu: "Getirdiğimiz hayvanların mavi sertifikalı olmasından dolayı destekleri daha yüksek. Süt teşvik primi, soy kütüğüne kayıtlı ineğin doğurduğu dişi buzağı açısından çok önemli. Mavi sertifikalı damızlık düve sahibi olmak devamlı olarak süt teşvik primi almanın yolunu açıyor. Ayrıca mavi sertifikalı düveden doğan buzağı da mavi sertifikalı olarak doğuyor. Mavi sertifika çok avantajlı. Mavi sertifikalı damızlık düve satışında zorlanmazsınız. Damızlık düve karlı olarak satılır. Bütün düveler için bakım beslenme aynı olacağından kar edersiniz. Mavi sertifikalı damızlık düve sonrasında size devamlı olarak mavi sertifikalı dişi buzağı doğurur."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.