TÜSİAD Başkanı ve YİK Başkanı serbest bırakıldı

TÜSİAD Başkanı ve YİK Başkanı serbest bırakıldı
TÜSİAD Başkanı Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Aras çıkarıldıkları hakimlikçe ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Turan ve Aras ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da verildi

Dernek genel kurulunda yaptığı konuşmada yargıyı telkin ve yönlendirme içerikli ifadeler kullandığı gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında karar verildi. Turan ve Aras, nöbetçi hakimlik tarafından yurtdışına çıkış yasaklı adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Türk Sanayicileri ve İş insanları Derneği'nin (TÜSİAD) 13 Şubat'ta yapılan genel kurulunda hükümete ve yargı sistemine yönelik eleştirilerin ardından Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hakkında soruşturma açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Aras ve Turan'a "yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle hakkında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamaları yöneltildiğini açıklamasının ardından ikili polis eşliğinde İstanbul Adalet Sarayı'na götürüldü.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VERİLDİ
Savcıya ifade veren Turan ve Aras, "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasından yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Savcılığın sevk yazısında, Mehmet Ömer Arif Aras ve Orhan Turan’ın, "basın yoluyla bilgi sahibi oldukları ve içeriği itibariyle herhangi bir bilgilerinin olmadığı olaylara ilişkin yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı dezenformasyon içerikli beyanlarda bulunduğu" öne sürüldü.

Aras ve Orhan, "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaydıkları ve üzerilerine atılı ‘Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma suçunu’ işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesini oluşturan delillerin ve somut olguların bulunduğu" iddiasıyla adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Hakimlik Turan ve Aras'ın yurtdışına çıkış yasaklı adli kontrol tedbiri uygulanmasıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Arif Aras'ın soruşturmada, nöbetçi sulh ceza hakimliğinin karar yazısı ile Turan ve Aras'ın ifadeleri ortaya çıktı.

Şüpheli Orhan Turan ifadesinde makine mühendisi olduğunu belirtirken aylık ortalama 1 milyon lira geliri olduğunu beyan etti. Turan, yalıtım sektöründe şirketi olduğunu, yurt dışına yoğun ihracat gerçekleştirdiğini, mart ve nisanda yurt dışına seyahat edeceğini söylerken, "Yapay zeka ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.

Orada da Türk girişimcilerini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Adresim bellidir, iş insanıyım, yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol tedbirinin reddine karar verilmesini talep ederim" ifadelerini kullandı.

"KONUŞMAMIN ANA TEMASI EKONOMİNİN İLERİYE GİTMESİ İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLERDİR"
YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, ise ifadesinde şunları söyledi;
"Benim konuşmamın ana teması Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmamız gerektiği konusunda bir metindir. Eğitim dili ve hukuk üstünlüğü, ekonomide alınması gereken tedbirler, ülkemizin kalkınması için kadın hakları, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ve birçok ekonomik ile finansal konularda Türkiye'nin önünün açılması için birtakım örnekler vererek toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım.

Konuşmada kamuyu yanıltıcı herhangi bir bilgi vermedim. Bütün yaklaşım ve anlatımların ekonomiye etkilerinin yorumlanması şeklindedir. Türkiye’nin yatırım ortamının geliştirilmesi amacına yönelik bu konuşmaları yaptım." Yurt dışı seyahatlerinin yoğun olduğunu, Türk ekonomisine katkı sağlamaya çalıştıklarını belirten Aras, yurt dışı çıkış yasağı talebinin hakkında uygulanmamasını talep etti.

HAKİMLİĞİN KARAR YAZISI ORTAYA ÇIKTI
Nöbetçi sulh ceza hakimliğinin karar yazısı da ortaya çıktı. Yazıda, "Şüphelilerin yaptıkları konuşma içeriği ve savunmalarında da belirttikleri üzere yalnızca basın aracılığıyla bilgi sahibi oldukları ve içeriğini bilmedikleri olaylara ilişkin yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı dezenformasyon içerikli beyanlarda bulundukları" belirtildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.