65 yaşını geçtiyseniz dikkat edin

65 yaşını geçtiyseniz dikkat edin
Konya Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği İdari Sorumlusu Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Hafize Çoban, “Dünya Osteoporoz Günü” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Kemik erimesi olarak da adlandırılan hastalık hakkında bilgi veren Dr. Çoban, “Osteoporoz kemik kütlesinde azalma, mikro mimarisinde bozulma ve kemik kırılganlığında artış ile karakterize bir hastalıktır. Şikâyet olarak sırt ağrısı, postür bozukluğu görülebilir. En korkulan ise omurga ve kalçada gelişen kırık ilk bulgu olabilir. Risk grubu altındaki hastaların, klinik muayene ve radyolojik olarak DEXA dediğimiz ölçümlerle değerlendirilmesi önem taşır. Özellikle 65 yaş üstü hastalar, erken menopoza girmiş kadınlar, uzun süreli kortizon kullanımı olan hastalar, tiroid ve ya paratiroid tedavisi gören hastalar ve ailesinde osteoporoza bağlı kırık öyküsü olan kişiler dikkatle değerlendirilmesi ve takip edilmesi gereken grup içerisinde yer almaktadır.'' dedi.

Bu hastalar fizik tedavi polikliniklerinde yapılan muayeneleri sonrasında DEXA değerlendirmesi ile osteoporoz tanısı konulduğunu da belirten Dr. Çoban, ''Tedavisinde ise uzun süreli medikal tedaviler yanında destekleyici diyet önerileri ve egzersiz tedavileri kullanılmaktadır." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.