Atıkları sanata dönüştüren öğretmen
Yaklaşık bir yıl önce farkındalık yaratmak amacıyla fakültedeki atıkları değerlendirmeye karar veren Çakmak, öğrencilerinin desteğiyle harekete geçti.
Kurulan atölyede soda şişeleri, plastik kapaklar ve çeşitli atıkları ileri dönüşümle yeniden şekillendiren Çakmak, bu malzemeleri sanata kazandırıyor.
Ortaya çıkan eserleri sergilemeye hazırlanan Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atıkların dönüşümü üzerine gerçekleştirilen çalışmaların büyük önem taşıdığını vurguladı.
Tüketilen kaynaklarla mücadele yöntemlerine odaklandıklarını belirten Çakmak, bu sürece fakültede biriken atıkları değerlendirerek başladıklarını ifade etti.
Çakmak, fakültede atölye kurduklarını belirterek, şu şekilde konuştu:
"Üniversitede öğrencilerimle çalışıyorum. Eser üretiyoruz. Her eserin bir hikayesi var. Hikaye üretmek için yapmıyoruz. Malzeme kendisi ne olmak istediğini söylüyor, oradan yola çıkarak eserler üretiyoruz. Mimarlık fakültelerinde yılda binlerce kilogram maket kağıt artığı çıkıyor. Bunlarla farkındalık oluşturalım istedik. Bu çıkardığımız atıklar ne yazık ki geri dönüşen atıklar olmuyor. Çünkü üzerinde boya yapıştırıcı gibi malzemeler var. Direkt geri dönüştürüp tekrar kağıt olmuyor, çöpe gidiyor."
Maket atıklarının değerlendirildiğine işaret eden Çakmak, "Proje çizilmiş paftalar, plastikler, yırtık ve atık kitaplar, seramik parçaları, cam şişeler, soda ve plastik kapaklar her türlü atık bizim için bir sanat malzemesi. Bunları belli işlemlerden geçirip, orijinal halini unutturmadan ama onun yeni bir ürün olduğunu da hatırlatarak eserler çıkarıyoruz." ifadesini kullandı.
"Doğaya yük olmadığımı hissediyorum"
Atıkları çöpe atmadığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Benim için geleceğe bir cümle söyleme aracı bu çalışmalar. Çünkü ben çöpe atmıyorum, doğaya yük olmadığımı hissediyorum. Bu anlayışın yayılması sayesinde daha güzel bir çevre, güzel bir gelecek olur diye düşünüyorum. Çocuklarımız için de bu bilincin yerleştirilmesi çok önemli. Biraz malzemeyle ne çıkarsa, o kendi tasarımını oluşturuyor. O yüzden hepsi özgün eserler. Bu anlamda öğrencilerimin atıkları bana ilham veriyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.