Geleceğin meslekleri listesi değişti! 2030’a kadar onlar zirve yapacak

Geleceğin meslekleri listesi değişti! 2030’a kadar onlar zirve yapacak
Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre göre, önümüzdeki 5 yıl işgücü piyasası tamamen değişecek. Bazı yeni meslekler ortaya çıkarken bazı meslekler de yok olacak. İşte geleceği şekillendirecek meslekler…

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 2025 - 2030 yılları arasında işgücü piyasasının nasıl şekilleneceğine ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını bir raporla açıkladı. Rapora göre önümüzdeki 5 yıllık dönemde 170 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkacağı, 92 milyon işin kaybolacağı tahmin ediliyor.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan ‘2025 İşlerin Geleceği Raporu’, küresel iş dünyasının geleceğine ışık tutuyor. Rapor, 1.000’den fazla işverenin görüşlerini, 22 endüstri kümesi ve 55 ekonomiyi kapsayan analizlerini bir araya getiriyor.

14 milyondan fazla çalışanı temsil eden bu araştırma, teknolojik yenilikler, yeşil dönüşüm, jeoekonomik değişimler ve demografik eğilimlerin 2025 - 2030 yılları arasında işgücü piyasasını nasıl şekillendireceğini ortaya koyuyor.

Raporuna göre, 2030 yılına kadar 78 milyon net istihdam fırsatı doğacak ancak 92 milyon kişi de işinden olacak. Yazılım geliştiriciler, tarım işçisi ve yenilenebilir enerji mühendisleri gibi meslekler yükselişe geçerken, kasiyer, yönetici asistanı ve muhasebe gibi mesleklerin hızla düşüşe geçeceği kaydedildi.

WEF tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye’de ise en fazla yükselişe geçecek olan mesleğin robotik mühendislik olacağı belirtildi.

İNSAN BECERİLERİ ÖNE ÇIKACAK
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı uzmanlarından Senem Dartar, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2025 İşlerin Geleceği Raporu’nunda yer alan dikkat çeken sonuçları paylaştı.

Kasiyerler, idari asistanlar ve grafik tasarımcılar gibi işlerin düşüşe geçeceğinin belirtildiği raporda, yaratıcı düşünme, esneklik, dayanıklılık ve çeviklik gibi kritik insan becerilerinin öne çıkacağı belirtildi.

Buna göre gelecekte öne çıkacak meslekler arasında mühendis, analist, Al mühendisi, veri bilimci, ağ uzmanı, etik hacker, siber güvenlik analisti, hemşireler, sağlık teknologları ve yaşlı bakımı uzmanları, araç yazılım mühendisleri, batarya teknolojileri uzmanları yer alacak.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.