Böbrek taşından 5 mm'lik kesik ile kurtuldu

Böbrek taşından 5 mm'lik kesik ile kurtuldu
Yozgat'ta uygulanan Mini-PNL yöntemiyle, 5 mm'lik kesiyle 2.5 cm'lik böbrek taşı başarıyla çıkarıldı.

Sol yan ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 64 yaşındaki Osman Öztürk’ün yapılan tetkiklerinde, sol böbrek alt kısmında 2,5 cm’lik taş olduğu belirlendi. Taşlar, Supine Mini PNL yöntemiyle, sırtüstü yatar pozisyonda yaklaşık 3-5 mm’lik bir kesiden girilerek tamamen alındı.

Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu, Mini-PNL'nin standart PNL'ye göre en önemli avantajının böbreğe daha ince cihazlarla müdahale edilmesiyle böbrek üzerine olan travmanın daha az olduğuna dikkat çekerek, "Sol yan ağrısı şikâyetiyle gelen hastamıza yaptığımız görüntülemede sol böbrek alt klikslerinde yerleşen yaklaşık 2,5 santimetrelik taşının olduğunu gördük.

Taşın yeri ve boyutu gözetilerek hastaya tutama ameliyatını yapma kararı aldık. Bu ameliyatta daha minimal invaziv bir cerrahi olan Mini-PNL, yani yaklaşık 3-5 milimetrelik bir kesiden girerek taşları temizlemeyi planladık. Ve bu yöntemi de hastamıza başarıyla gerçekleştirdik.

Hastanemizde ilk kez gerçekleştirdiğimiz avantajlarından dolayı da tercih ettiğimiz Spupine yöntemle yani sırtüstü yatar pozisyonda Mini Perkütan Nefrolitotomi'yi hastamıza uyguladık. Hastamıza acil şifalar diliyoruz" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Arif Bedirhan Bayraktar, Mini-PNL yönteminin sırtüstü pozisyonda uygulanmasının sağladığı avantajları şu şekilde açıkladı:

"Spupine pozisyonunda avantajları şunlardır. Kalp ve akciğer işlevlerini daha az etkilemekte, kombine cerrahiye imkan sağladığı için taşsızlık oranı fazla olmakta, böbrek basıncı daha düşük olduğu için enfeksiyon oranı ve kanama oranı daha düşük olmaktadır. Aynı zamanda pozisyon değişikliği gerekmediği için cerrahi sürekli süre salmakta ve anestezi hastanın anestezide aldığı süre daha kısa olmaktadır."

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde çiftçilikle uğraşan Osman Öztürk, sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Yozgat Şehir Hastanesi'ne geldim. Fatih hocaya muayene oldum. Muayenede taş çıktı. Taş çıkınca ‘Osman amca bu taşı alalım' dedi. Aradan 2-3 sene geçti, sonra yeniden rahatsızlandım.

Doktorum 'Osman amca, bu taş bir yandan büyümüş, ceviz kadar olmuş' dedi. Yeni bir cihazın gelmesini bekledik. Pazartesi günü beni ameliyata aldı. Üç tane üroloji doktoru ameliyatıma girdi. Ameliyatımız başarılı geçti. Çok güzel. Allah razı olsun. Hocalarıma çok teşekkür ederim" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.