Ahmet TURAN
ÇETİN BİR ÇAĞRI
Koronavirüs salgını yeniden arttı. Ölüm oranı ise hepimizi korkutmaya başladı.
Umursamaz bir haldeyiz ama çok ciddi bir tehlike var karşımızda. Bu ciddi tehdit karşısında ne yapacağımızı şaşırdık. İnsanlara faydamız olur düşüncesiyle Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin’den görüş aldım.
Virüsle mücadele içerisinde yer alan Dr. Çetin’in bize anlattıkları şöyle.
Pandemi nedeni ile ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bitti bitiyor derken yeniden yoğun bir şekilde çevremizdeki çok yakın, sevdiğimiz insanların enfekte olup hastane yoğun bakım ünitelerinde kaldığını ve bir kısmının oradan çıkamayıp hayatlarını kaybettiklerini görüyoruz. Devletimizin gereken tedbirleri aldığı ve gerekli uyarıları yaptığı halde bunları kulak ardı eden bir kısım insanımız tedbirler konusunda vurdumduymaz davranmaya devam ediyor.
Konya Tabip Odası olarak sağlık teşkilatımıza ve her bir çalışan sağlık mensubuna güveniyoruz. Sağlık alt yapımızın sağlamlığı, genç nüfus yapımız bize umut veriyor.
Sağlık ordusunun her ferdi onurlu bir mücadelenin içine girmekten hiç çekinmemiştir. Ama süreç uzadıkça yorgunluğumuz ve viral yükümüz artmış ve sabır eşeğimiz düşmeye başlamıştır. Haftada dört gün izolasyon servisinde olup, çocuğunu kucaklayamayan, yakınlarını enfekte etmekten korkan, kendi hayatından endişe eden hekim ve sağlık ordusunun diğer fertleri toplumun duyarsız davranması ile artık savaşmaktan yorgun düşmüşlerdir.
Vatandaşımızın daha duyarlı davranmasını, tedbir dediğimiz maske, mesafe ve hijyen konusuna dikkat ederek, kalabalık ortamlardan uzak durarak kendilerine iyilik, bize de dolaylı yoldan destek vermelerini bekliyoruz. Uyarı ve önlemlere riayet etmeden bu mücadeleyi sadece sağlık ordusunun omuzlarına yüklemek insafsızlık olur.
Bu mücadele sadece hekimlerin ve diğer sağlık personelinin işi değildir. Sağlık Bakanımız “Mücadelede sadece kamu kurumlarının çabası yeterli olmaz. Yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyamızın, kanaat önderlerimizin ve birer birer her vatandaşımızın sağduyusu ve katkısına ihtiyaç vardır.’’ demektedir. Fakat mücadele edilen tehlikenin boyutunu tam manası ile ortaya konmadan ilgilileri ile görüşüp, verileri sağlıklı bir şekilde paylaşmayan bir idari anlayışa destek olmak mümkün değildir. Sağlık bakanlığından ve taşradaki temsilcilerinden verileri şeffaf bir şekilde paylaşılması hem sivil toplum olarak bizlerin desteğini, hem de sokaktaki vatandaşın olayın ciddiyetini anlayıp tedbir almasını sağlayacaktır.
Bu güne kadar 70 e yakın hekim arkadaşım bu mücadelede yenik düşüp hayatını kaybetmiştir. Millet olarak her birine sonsuz şükran borçluyuz. Hiç bir maddi menfaat beklemeden kendi hayatlarını ortaya koyan ve ilk günlerde alkışlanan hekim ve diğer sağlık çalışanlarına medya önünde verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Medyada sarfedilen her söz vatandaş gözünde gerçekleşmiş göründüğünden bizleri zor durumda bırakmaktadır.
Bütün zorluk ve olumsuzluklara rağmen Pandeminin sonlanması için aşı çalışmalarının son hızla devam etmesi ümitlerimizi artırarak biz hekimlere güç veriyor. Aşı çalışmalarında emeği geçen herkese müteşekkiriz. Sağlıklı bir aşı elde edildiğinde sağlık ordusuna öncelik verilmesi arzumuzdur.
Dr. Çetin söyleyeceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.