HPV testiyle serviks kanserini 1 yılda yendi

HPV testiyle serviks kanserini 1 yılda yendi
Ankara'da Aile Sağlık Merkezine başvuran Nesime Bulut, 4 Şubat Dünya Kanser Farkındalık Günü'nde bir hemşirenin önerisiyle yaptırdığı HPV testinin sonucunda rahim ağzı kanseri olduğunu öğrendi. Erken evrede teşhis konan Bulut, bir yıl içinde hastalığı yenerek sağlığına kavuştu.

Ankara'nın Sincan ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Nesime Bulut, rutin sağlık kontrolleri için Aile Sağlık Merkezine başvurdu. Burada, 4 Şubat Dünya Kanser Farkındalık Günü'ne özel olarak bir hemşire tarafından HPV testi önerildi. Bu tavsiye üzerine Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) başvuran Bulut, test sonucunda serviks kanserine yakalandığını öğrendi.

Tedavi için sevk edildiği hastanede bir yıl süren tedavi sürecinin ardından kanseri yenen Bulut, hastalığa erken teşhis konulmasının hayatını kurtardığını vurgulayarak, kadınlara belirtiler olmadan HPV testi yaptırmalarını tavsiye etti.

Aile Sağlık Merkezine kontrole gittiği dönemin Dünya Kanser Günü’ne denk geldiğini dile getiren Nesime Bulut, bir hemşirenin yönlendirmesiyle HPV testi yaptırdığını söyleyerek, “Bir hafta sürecinde bana telefon geldi. Test sonuçlarımın pozitif çıktığını KETEM’e gitmem gerektiğini söylediler. KETEM’e geldim ve doktorların çabasıyla hastaneye yönlendirildim.

Hastanede tekrardan örnekler alındı, bir tedavi sürecine girdik ama o tedavi sürecinde çok stres, korku ve endişe yaşadım. Kesinleşirse nasıl bir tedavi olacağım? Diye korkularım çok fazlaydı. Kendi kendime oturup ağladığımda oldu ama sonrasında doktorların yardımıyla, çevremin, ailemin ve arkadaşlarımın desteğiyle bu hastalığın üstüne gitmem gerektiğini, tedavimin başlamasını, sonucun ne olursa olsun bunun bitmesi gerektiğini düşündüm” ifadelerini kullandı.

“Ailemin desteğiyle bu kadar cesaret kazanabildim”
Erken tanı, iyi bir tedavi süreci ve yakınlarının desteği sayesinde hastalıktan kurtulduğunu kaydeden Bulut, “Şuan gayet iyiyim, negatife döndü ama kontrolleri bırakmamak gerekiyor, korkmamak gerekiyor. Tedavi süreci 1 yıl sürdü. Ailemin desteğiyle bu kadar cesaret kazanabildim. Onların sayesinde bu kadar yönelebildim. Kendim gitmeyecektim ama kızımın kendisi götürüp hastane kapısında beklemesi çocuklarımın sayesinde oldu. Onların desteğiyle yola çıktım” şeklinde konuştu.

“Herkes kanser potansiyeline sahip, bunu unutmamak gerekiyor”
Erken tanının hastalığı yenme konusunda önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Bulut, “Belirti olmasına gerek yok. Hastanelerde SMEAR testleri yapılıyor. Bu süreç içerisinde yaptırdıkları zaman erken tanı bu demektir. Hastalık geldikten sonra tedavi başlar, erken tanıyla hastalık başlamadan bitiriliyor. Tedaviden sonra hayatım çok güzel oldu. Kendimden eminim, korkum yok, hasta değilim diyebiliyorum ama peşini bırakmamak gerekiyor sonuçta herkes bu potansiyele sahip. Bunu unutmamak gerekiyor” dedi.

“Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerdendir”
Kanser taramalarından bahseden Uzman Dr. Gamze Işık Avcı, “Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programları çerçevesinde rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanser taramaları yapılıyor. Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerdendir. Kanser taramalarını yaptırmak üzere vatandaşlarımız Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM), Aile Sağlık Merkezlerine ve Sağlıklı Hayat Merkezlerine başvurarak buralarda ücretsiz bir şekilde faydalanabilirler” diye konuştu.

Tüm kanser taramaların programlarının farklı olduğunu belirten Avcı, “Serviks kanser taramasını 30- 65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir HPV DNA yöntemiyle yapmaktayız. HPV DNA sonuçları pozitif çıkanları teşhis merkezleri olarak belirlediğimiz hastanelere yönlendirerek buralarda ileti tetkit ve tedavilerini yapılmasını sağlamaktayız” ifadelerini kullandı.

Rahim ağzı kanserinin erken evresinde genellikle belirti göstermediğine dikkat çeken Avcı, hastalığın erken dönemde tespit edilmesi durumunda tedavi şansının neredeyse yüzde 100 olduğunu belirtti.

“HPV taraması, pozitif çıkmış oranımızda 3.3 gibi belirte bilirim”
Sevk ettikleri illerde teşhis merkezleri olduğunu belirten Avcı, “Öncelikle SMEAR testi alınıyor. SMEAR testi de rahim ağzındaki hücrelerin farklılaşmasını, anatomik yapısal bir bozukluk olup olmamasını değerlendiriyor. Kanser yönünde bir değişiklik olmuş mu hücrelerde bunu değerlendiren bir test.

Genelde öncelikle bu yapılıyor bunun sonucunda genellikle Kolposkopi dediğimiz bir rahim ağzını inceleyen, boyama yöntemiyle yapılan bir işlem vardır. Burada lezyon görülürse bundan biyopsi alınıyor. Sincan’da 2 tane Sağlıklı Hayat Merkezi aktif olarak çalışmakta. 2024 yılında yaklaşık 11 bin HPV taraması yapmış bulunmaktayız. Pozitif çıkmış oranımızda 3.3 gibi belirtebilirim” açıklamasını yaptı.

“Erken dönemde çıkıp tedavi ettirilmesi her türlü çok büyük avantajdır”
Kadınlara önerilerde bulunan Dr. Avcı, “Erken dönemde belirti göstermez, benim şikayetim yok diye ertelememek gerekiyor. Çoğu kadın bir şikayeti yok diye veya korktuğu için yıllardır taramalarını yaptırmayabiliyor ama henüz belirti yokken düzenli bir şekilde taramalarımızı yaptırmak büyük önem taşıyor. Erken dönemde çıkıp tedavi ettirilmesi her türlü çok büyük avantajdır” dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.