Öğrenciler, Kızılcahamam'da tohum bombası ekecek

Öğrenciler, Kızılcahamam'da tohum bombası ekecek
Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Lisesi öğrencileri, Kızılcahamam’daki orman yangınından etkilenen alanları yeniden yeşillendirmek amacıyla, akademisyenlerin önerileri doğrultusunda hazırladıkları 100'ün üzerinde tohum bombasını toprakla buluşturacak.

Kızılcahamam'da 21 Ağustos 2024'te başlayan ve Bolu'nun Gerede ilçesindeki ormanlık alana sıçrayan yangın, birçok ağacı yok etmiş ve 22 saat süren müdahale ile kontrol altına alınmıştı.

Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Lisesi öğrencileri, çevre bilincini artırmak amacıyla Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından düzenlenen "Çevrenin Genç Sözcüleri" yarışmasına katıldılar. Bu kapsamda yangından etkilenen Kızılcahamam ormanlarını eski haline getirmek için harekete geçen öğrenciler, ormanı yeniden yeşertmeye katkıda bulunmak amacıyla tohum bombaları hazırladılar.

Etkili sonuç alabilmek için akademisyenlerle de görüşen öğrenciler, 100'ün üzerinde tohum bombasını toprakla buluşturacak ve yangından zarar gören ormana hayat verecekler.

"Araziye uzaktan fırlatmak suretiyle bir çözüm üretmeyi amaçladık"

Okulda öğrencilerin çalışmalarını koordine eden İngilizce öğretmeni Bilge Eski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul olarak çevre sorunları gibi pek çok konuya çözüm üretecek projelere imza attıklarını belirtti.

Kızılcahamam'da meydana gelen orman yangınında büyük bir tahribat gerçekleştiğine dikkati çeken Eski, "Biz de buradaki ekolojik restorasyon konusunda ne yapabiliriz diye araştırdığımızda tohum bombasının çok etkili bir çözüm olacağını bulduk. Çünkü araziye ulaşım çok zordu o yüzden gidip direkt ekim yapmak pek imkanlı görünmüyordu. Onun yerine tohum bombası dediğimiz küçük karışımları top şekline getirerek araziye uzaktan fırlatmak suretiyle bir çözüm üretmeyi amaçladık." şeklinde konuştu.

Klasik tohum bombalarına göre daha hızlı ve etkili sonuçlar almayı amaçlayan tohum bombaları üretmek için alanında uzman akademisyenlerle görüştüklerini belirten Eski, şu bilgileri paylaştı:

"Onlardan da aldığımız geri dönüşler şu şekilde oldu, 'karışımın içine sadece tohum koymak yeterli olmayabilir ya da biraz şansa bırakmak olabilir' dediler. Onun için mikroorganizmaları ve tohumun gelişimini desteklemek için probiyotik destek olarak inülin içerdiği için muz kabuğunu, selüloz içerdiği için yulaf kepeğini ve mikroorganizmaların oluşumunu desteklemek için mikorizal mantar sporlarını önerdiler.

Biz de akademisyenlerimizden aldığımız bu tavsiye ve kendi araştırmalarımızın sonucu ürettiğimiz bir formülle tohum bombalarını yapmaya başladık. Tohum bombaları yaparken de kağıt kullanımı yerine gazete kağıdı kullanmayı tercih ettik. Çünkü yine çevrede kağıdın geri dönüşümüne ikinci bir fayda sağlayabilirsek mutlu oluruz diye bu şekilde bir karışım oluşturduk tohum bombası için."

"Çevre bilincini aşılamak iki kere daha önemli"

Bilge Eski, hazırladıkları tohum bombalarını okul çevresinde test ettiklerini ve bu denemelerden olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Bahar döneminde 100'den fazla tohum bombasını Kızılcahamam'a bırakacaklarını ifade eden Eski, "Ama sayıyı ihtiyaca göre belirleyeceğiz. Çünkü yapımı gerçekten kolay. Evdeki, eldeki malzemelerle yapacağımız, herkese de tavsiye ettiğimiz bir yöntem olduğu için sayıyı artırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki ay Kızılcahamam'da belli bölgelere uzaktan fırlatmak suretiyle tohum bombalarını bırakmaya başlayacağız." dedi.

Eski, çevre bilincinin yalnızca öğrenciler için değil, tüm toplum için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmeleri yaptı:

"Çünkü çocuklarımız ve gençlerimiz bu ülkemizin geleceği. Fen lisesi öğrencileri olduğundan bu öğrencilerimizin düşünme becerileri ve analitik zekaları çok yüksek. Yani Türkiye'mizin, geleceğimizin bilim adamları, mühendisleri, doktorları, araştırmacıları. O yüzden çevre bilincini aşılamak iki kere daha önemli diye düşünüyorum.

Ortak bütün ülkelerin çözüm bulmak için uğraştığı çevre sorunlarına bu gençlerimizin ileride çok büyük çözümler üreteceğine inancım çok büyük. O yüzden de elimden ne gelirse öğretmen olarak ve kurumumuzdaki bütün öğretmenler olarak projelerimizi buna göre şekillendiriyoruz ve çevre bilinci aşılamanın büyük önemine inanıyoruz."

"Diğer okullara da gidip oralara da bu projeyi yaymak istiyoruz"

Çalışmada yer alan 10. sınıf öğrencisi Elif Zeynep Sofu, geçen yılki orman yangınını büyük bir üzüntüyle hatırladığını ifade etti.

Öğretmenlerinin ekolojik restorasyon üzerine bir proje yapmalarını istediğinde, ilk olarak orman yangını düşündüklerini belirten Sofu, tohum bombalarının bu olumsuz etkileri azaltmada oldukça etkili bir yöntem olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Sofu, "Çünkü bildiğiniz üzere ormanlar, oksijen kaynağımız aynı zamanda atmosferi temizliyorlar. Bu yüzden tekrar yeşermeleri amacıyla böyle bir proje yapmak istedik. Bu konuda oldukça gururluyum. Çünkü arkadaşlarımla beraber çok çalıştık ve okul bahçesinde yaptığımız deneyler sonucunda olumlu sonuçlar aldığımızı görmek beni çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.

11. sınıf öğrencisi Yusuf Şakalar, yakında Kızılcahamam'a giderek tohum bombalarını toprağa bırakacaklarını ve bu şekilde ormanların bir kısmını tekrar eski haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bu tarz projelerde her zaman yer almak istediğini vurgulayan Şakalar, "Çünkü bulunduğumuz iklim kuşağından dolayı ülkemizde orman yangınları yaygın bir olay. Okul arkadaşlarıma tohum bombasının ne kadar kolay yapılabilen bir şey olduğunu ve ne kadar efektif olduğunu söylediğimizde onlar da buna katılmak istediler ve bir proje grubu oluşturduk. Bu proje grubuyla yakın zamanda diğer okullara da gidip oralara da bu projeyi yaymak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.