Mehmet KARLI
BAHAR HAVASI
Bahar tüm hızıyla devam ediyor. Bazen mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar bazen ılıman havalardan düşük sıcaklıklara ve rüzgarlara ve ani hava soğumalarına kadar öngörülemeyen hava olayları ile bir ay geçiriyoruz.
Tüm bu olaylar küresel iklim değişikliğinin sonuçları. Yurdumuzun ve ilimizin çoğu yerinde toz fırtınaları, ardından dolu tarımsal afetler, aşırı sıcakların neredeyse hububatta sapa kalkma başak gösterme eğilimine girmesi gibi olağandışı mevsimsel olayları meydana getirmekte.
Tarımsal üretim bölgemizde bilindiği gibi yüzde doksan kuru tarım olarak uygulanmakta ve aşırı iklim olaylarına karşı kırılgan, hashas durumdadır.
Toprak organik maddemizin düşüklüğü, toprak canlılığını ve daha fazla su tutma kapasitesini olumsuz etkilemektedir.
Yapılan araştırmalarda toprakta 1 puanlık organik madde artışı dekarda 17 ton su tutma özelliği sağlıyor. Peki organik maddeyi 5 yaptığımızda sonuç 85 ton dekarda su demektir. Metre karede bu mevsimlerde 85 kg. yani 4 teneke su demektir.
Hep söyleriz su hayattır diye, işte bize Anadolu’nun ortasında bozkır iklimde suyu tutmanın sihirli değneği.
Organik madde, peki nedir bu organik madde çer çöp evet para etmediği yıllarda yaktığımız, para edince de tırmıkla toplayıp sattığımız saplar, anızlar.
Sadece anızları tarla yüzeyinde bırakıp yıllar içinde çürümeye bıraktığımızda ki; bir kış geçtiğinde simsiyah gübre gibi toprak yüzeyine yatmakta olan bu sap kalıntıları 5 yıl gibi bir sürede organik maddeyi 3- 4 puanlara çıkarmakta.
Ayrıca yeşil gübreleme ile de bu puan hızla yukarılara çıkacaktır.
Hem organik madde artışı ve hem de toprak canlılığını artırmak için hayvan gübrelerini de imkanlar ölçüsünde tarlamıza taşımalıyız.
Bazı büyükbaş yetiştiricisi çiftçilerimizin gübreyi sürekli tarlaya vermesiyle dönümden 1100-1200 kg. verim alması çok güzel bir örnektir.
Yüzeysel sürüm, aktarma mümkünse doğrudan ekim yapmalı derin sürümden kaçınarak toprak tavının kaçmasını ve toprağın canlılığını bozmamalıyız.
Kullandığımız çeşitlerde bölgemize uygun kuraklığa dayanıklı suyu da iyi değerlendiren tohumluklar olmalı.
Böylelikle iklim değişikliğine aşırı kuraklığa sam rüzgarlarına karşı daha dirençli toprak ve bitki ile karşı koymalıyız.
Mayıs ayı bahçe işleri ise ; Geleneksel ,kocakarı veya uzun yıllarca denenmiş halk bilgeliğine göre bölgemizde yazlık bitkilerin dikimi ve ekim tarihi Hıdrellezden on gün önce veya on gün sonra olarak belirtilir.
Yani 27 Nisan 15 Mayıs arası en uygun zaman aralığıdır. Ay takvimine göre ise yeni ayın eskimesiyle birlikte yani Hıdrellez gününden itibaren tohum ekimleri ve fide dikimleri için uygun tarihtir.
Ürününüz bol bereketli olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.