Bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktaları
Ramazan ayında tutulan oruçla birlikte günlük öğün sayısının azaldığını ve sahur ile iftar arasındaki 14 saatlik uzun açlık süresinin metabolizmayı yavaşlattığını belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Levent, bayramda aşırı yemek tüketiminin, başta sindirim sistemi olmak üzere diğer organlarda sağlık problemleri yaratabileceğine dikkat çekti.
Bu dönemde özellikle hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kusma, reflü gibi sindirim sorunlarının arttığını ifade eden Dr. Levent, aşırı tatlı, çikolata, şekerli içecekler ve hamur işlerinin sık ve fazla tüketilmesinin kalp çarpıntısı, baş dönmesi, tansiyon yükselmesi, şeker artışı ve kalp sıkışması gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini vurguladı.
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Adım Adım Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Levent, yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için bazı önerilerde bulundu: "Az ve sık yemek, günde en az 7 bin adım atacak şekilde yürümek, öğünler arasındaki süreyi en az 3 saat olacak şekilde düzenlemek önemlidir. Beslenmede 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde bir düzen izlenmeli.
Ayrıca, kan şekerini hızla yükseltmeyen besinler tercih edilmelidir. Mevsiminde yetişen her renkten sebzeler, meyveler, yeşillikler, süt ve süt ürünleri, baklagiller, tam buğday ya da tam tahıllı ekmek, kuruyemişler (badem, ceviz, fındık, fıstık) gibi besinler sağlıklı beslenmeye katkı sağlar. Haftada 3 gün et, 4 gün ise baklagil ürünleri kullanılmalıdır."
Dr. Levent, günlük su tüketiminin 2 litreye ulaşması gerektiğini, şekerli, asidik ve alkollü içeceklerden ise kaçınılması gerektiğini belirtti. Ancak, bu tür içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da az şekerli limonatanın ölçülü bir şekilde içilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi.
Tatlı Tüketimi Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bayramda tatlı tüketiminin oldukça arttığını ve bunun da bazı sağlık problemlerine yol açabileceğini belirten Dr. Levent, özellikle şeker hastaları, yüksek tansiyon, insülin direnci, kalp hastalıkları ve obezite gibi rahatsızlıkları olan kişilerin tatlı tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
Tatlı tüketiminin, tansiyon, kalp krizi, beyin kanaması ve şeker komasına yol açabileceğini hatırlatan Dr. Levent, bu hastaların tatlı tüketmeden önce az zeytinyağlı, elma sirkeli mevsim salatası yemelerini ve ardından mevsim meyvelerinden ya da şekersiz meyve kompostosundan ölçülü bir şekilde tüketmelerini önerdi. Tatlı yemek isteyenler için ise günde sadece 1 dilim Antep fıstık ezmesi tüketebileceklerini belirtti.
Diğer kişilere yönelik önerilerde bulunan Dr. Levent, sütlü tatlıların 1 çay bardağı, baklavanın ise 2 dilim olarak ölçülmesi gerektiğini, bitter çikolatanın ise günde 40 gramdan fazla olmamak kaydıyla tüketilebileceğini söyledi. Tatlılarla birlikte 1 fincan tarçın çayı içmenin kan şekerini dengelemeye yardımcı olacağını ekledi.
Bayramda sağlıklı bir şekilde beslenmenin sadece vücut sağlığını korumakla kalmayıp, bayramın manevi atmosferine de katkı sağladığını ifade eden Dr. Levent, sindirimi kolay, tok tutan yemeklerin tercih edilmesi gerektiğine, özellikle sebzeli yemekler, yoğurt ve salata gibi hafif yemeklerin sindirime yardımcı olduğunu belirtti.
Sağlıklı Bayram Dilekleri
Son olarak, bayramda sağlıklı bir beslenme düzeninin sadece bedeni değil, ruhsal sağlığı da olumlu etkileyerek, bayramın daha keyifli geçmesini sağlayacağına dikkat çeken Dr. Levent, "Sağlıklı bir bayram geçirmeniz dileklerimle" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.