Bu merkez MS hastalarına umut oluyor

Bu merkez MS hastalarına umut oluyor
Konya'da açılan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Multiple Skleroz (MS) Yaşam Merkezi, gelişmiş teknoloji ve uzman kadrosuyla MS hastalarının yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefliyor.

Selçuklu ilçesi Beyhekim Mahallesi'nde mart ayında hizmete giren merkez, sinir sistemi hastalıkları nedeniyle kas gücü zayıflayan bireylerin, çeşitli egzersizlerle yaşam kalitelerini artırmayı amaçlıyor.

Merkezde nöroloji uzmanı, fizyoterapist, psikolog, diyetisyen, pilates, yoga ve nefes terapisti görev alıyor. MS hastalığı tanısı almış bireylere, muayene ve tetkiklerin ardından kişiye özel tedavi planları oluşturuluyor.

"Türkiye'de 90 bin civarında MS hastası olduğu tahmin ediliyor"

MS Yaşam Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Haluk Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahatsızlığın beyindeki sinir hücrelerinin hasar görmesiyle gelişen bir hastalık olduğunu belirtti.

Hastalığın daha çok 40'lı yaşlarda kadınlarda görüldüğünü anlatan Gümüş, "Türkiye'de 80-90 bin civarında MS hastası olduğu tahmin ediliyor. Konya'da ise yaklaşık 5-6 bin civarında MS hastası olduğunu söyleyebilirim. MS hastalığı, sinir sistemini tuttuğu için birçok semptom ortaya çıkarabiliyor.

Görme, denge bozukluğu, yürüyememe, çift görme, uyuşmalar, idrar ya da büyük tuvaleti tutamama, yorgunluk, unutkanlık, depresyon gibi çok yaygın klinik bulguları ortaya çıkabiliyor." şeklinde konuştu.

Hastaların hayat kalitesinin artırılması amaçlanıyor

Gümüş, MS'in gençlerde sık görüldüğüne vurgu yaparak, "Yani 10 hasta bakıyorsak bunun en az 2-3'ü tekerlekli sandalyeye bağımlı haldeydi ama son tedavilerle bu oran yüzde 5'e kadar düştü.

Hedefimiz yatan bir hastayı ayağa kaldırıp koşturmak değil. Amacımız yatan bir hastayı oturtabilmek. Oturan bir hastayı ayağa kaldırabilmek. Ayaktaki hastaya da adım attırabilmek, yürütebilmek." ifadelerini kullandı.

Hastalığın tedavi sürecinin uzun vadeli olduğunu vurgulayan Gümüş, şu şekilde devam etti:

"Kumandayla televizyonun kanalını değiştirebilmek, yemek yerken kimseye ihtiyaç duymamak çok önemli. Merkezin amacı mucize yaratmak değil hastalarımızın hayat kalitesini artırmak. Türkiye'de ilk olduğu için önümüzde örnek yoktu. Yurt dışındaki merkezleri araştırdık.

Onları kendi ülkemize adapte etmeye çalıştık. Üniversitemiz ve İl Sağlık Müdürlüğünün destekleriyle açıldı. Mart itibarıyla hasta alımına başladık. Şu anda 40 hastamız var ama sayı artıyor. Kapasite sınırı yok. MS tanısı almış bütün hastalar buraya başvurabilir.

Nörolojik muayene ve testlerden sonra fizyoterapi-fizik tedavi bölümüne aktarıyoruz. Muayeneden sonra fizyoterapi programı oluşturuluyor. Örneğin, el, bilek, ayak, kas gücü artırıcı egzersizler yapılıyor."

"MS hastalarının yüzde 80'inde depresyon bulgusu var"

Gümüş, hastalar için çeşitli tedavi seçeneklerinin bulunduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Geniş bir kadroyla çalışıyoruz. Burada hayat adaptasyonu sağlamak için sanal egzersizler de yapılıyor. Bütün hastalara aynı tedavi uygulanmaz. Burası teknolojik şartları karşılayan cihazlarla donatıldı. Çok yüksek maliyetle ve ciddi desteklerle açılmış bir yer. Robotik cihazımızla ayağa kalkamayan hastanın yürümesini sağlıyoruz.

En azından hasta yürüyebileceğini görürse bu işin fayda vereceğini anlayacak ve buradan fayda görecek. Bir diğer amacımız da hastaları evinden çıkarabilmek. Çünkü bu hastalar, bazen hayata küsüyor. MS hastalarının yüzde 80'inde depresyon bulgusu var."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.