Ahmet TURAN
MİLLİ MÜCADELE BİTMEYECEK
Büyük Taarruz başladı.
Bu gün taarruzun 4'üncü günü.
Afyon'dan çekilen Yunan birlikleri Dumlupınar'da çembere alındı.
Yunan 4 ve 12. Tümenleri tamamen, 5 ve 9. Tümenleri ise kısmen imha edildi.
Yunan ordusunun Anadolu'da ki direnme azmi kırıldı. Kalanları İzmir de denizde boğuldu.
Sadece Yunan mı?
İşbirlikçileri ile birlikte onları destekleyen İngilizlerin, İtalyanların, Fransızların, Ermenilerin dahil olduğu Türk ve Müslüman düşmanlarının hepsinin hayali kırıldı.
Vatanımızın ebediyen milletimize ait olduğunu tüm dünyaya ilan ettiğimiz 30 Ağustos Zaferinin 97. yıl dönümünü öyle bir kutladık ki; hala bu topraklar üzerinde hayal kuranlara bu milletin milli mücadele neler yapabileceğini gösteri şeklinde olsa da hatırlatmış olduk.
Kurtuluş Savaşımızın tüm şehit ve gazilerini rahmet ve minnetle andık.Ancak bugün dahi yaşananlara bakınca bizim millet olarak mili mücadelemizin bitmeyeceğini de anladık.
Alemdar Gemi’sini İngiliz haydutlarıyla birlikte İstanbul’a namlusunu çeviren düşman gemilerinin arasından Kara Deniz’e kaçırmayı başaran çarkçıbaşı Osman Efendi’ serdümen Recep Kahya yağcı Trabzonlu Hikmet Efendi’ ateşçi Görele’li Yusuf’la birlikte şu kahramanlarımızı da unutmayalım.
Türkiye’nin Atatürk’ten sonra ikinci ve son mareşali olan Fevzi Çakmak, mücadele için çok önemli bir komutandı. İstiklal mücadelesinde özellikle de Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde büyük katkılarıyla anılan kahramanımızdır.
Asıl adı Mehmet Sait olan Şahin Bey, Fransız işgal kuvvetlerine erzak taşıyan yüz elli arabalık konvoyu bozguna uğratarak Antep’in kurtuluş mücadelesi başlatmış ve “Düşman cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez!” sözüyle tarihe geçmiştir.
Gördesli Makbule Hanım, Gördes’in ileri gelen ailelerinden birinin kızıydı. Henüz 19 yaşındayken eşiyle beraber Kuvayı Milliye güçlerine katılmış ve Yunan kuvvetleriyle yapılan birçok çatışmada yer almıştır. Yiğitliğiyle silah arkadaşlarına cesaret veren Makbule Hanım, henüz 22 yaşındayken Akhisar’da şehit düşmüştür.
Kahramanmaraş’ta süt satarak ve imamlık yaparak geçimini sağladığı için asıl adı olan Ali yerine Sütçü İmam olarak tanınmıştır. Düşman askerlerinin 3 Türk kadınına saldırıp peçelerini açmak istemeleri üzerine düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş’taki Kurtuluş hareketini başlatmıştır.
Kurtuluş Savaşı sırasında cepheye silah taşıyarak mücadeleye yardımcı olan Satı Çırpan, savaş öncesinde çiftçilik yapıyordu. Savaştan sonra köyünün muhtarlığını yapan Satı Çırpan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren ilk kadın milletvekillerinden biriydi.
Yunan işgali altında olan Aydın’da, Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vuran ve bölgedeki istiklal mücadelesini başlatan efe olmuştur. Alçak gönüllüğü ile halkın sevgisini kazanan ve “Efelerin Efesi” türküsüyle anılan kahramanın evi de Kültür Bakanlığı tarafından Yörük Ali Efe Müzesi adıyla ziyaretçilere açılmıştır.
Kurtuluş Savaşı’nın yiğit bir savaşçısı olan Kara Fatma’nın 300 kişilik Kuvayı Milliye güçleriyle beraber İzmit, Bursa, Adapazarı ve Bilecik’te işgalcilere büyük kayıplar verdirdiği, Bursa’nın işgalcilerden kurtulmasında önemli katkısı olduğu bilinir.
Vatanımızın her karış toprağını kanıyla, canıyla savunan tüm gazilerimiz ve aziz şehitlerimizi şükranla anıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.