SENEYE YATIRIM YAPMAK

Bu sezon ekonomik nedenlerle birçok üreticinin gübreyi ya kullanmadığı ya da minimum düzeyde kullandığı haberleriyle karşılaştık.

Artık bu üretim yılında ki verimimizi kabul ederek seneye bakmalı diye düşünmekten başka bir tercih kalmıyor. Ancak bunu yapmanın yolu bu yıldan geçiyor.

Çıkışlar kardeşlenmeler derken her zaman söylediğimiz gibi yabancı otlar, böceklerde uyanıyor. Bunlarla mücadele etmek Ürünü olabildiğince cazip hale getirmek yanında bizim için seneye de bir yatırım olacak.

Tabi eğer anız yakmak gibi bir alışkanlığımız yoksa. Daha önce de konuşmuştuk anızı yakmak yerine toprağa gömmek, gübreye çevirmek tarlanızdaki organik maddeyi arttırır. Peki, bu ekonomik olarak nasıl işimize yarayacak. Toprağın organik maddesindeki % 0,5 puan kayıp bile buğdayda ciddi ürün zararına neden olmaktadır.

Çünkü organik maddeler besinlerin alımını arttırmaktadır. Bunu netleştirilmiş haliyle örnekleyelim. Genelde kuru şartlarda üretim yaptığımız yani sulamasız çalıştığımız için buğday ve arpanın bu şartlarda gübre ihtiyaçlarına bakalım. Kuru şartlarda Buğday için konuşmak gerekirse; Topraktaki organik madde miktarınız % 0 ile 1 değerleri arasındaysa dekara 9 kg saf Azot vermeniz gerekmektedir.

Organik maddeniz % 1,1-2,0 aralığındaysa dekara 8 kg saf Azot, % 2,1-3 aralığındaysa dekara 7 kg ve % 3 den büyükse dekara 5 kg saf Azot sağlayacak gübreleme yeterlidir.

Toprağınızdaki organik madde miktarı arttıkça kullanacağınız gübre miktarının düşeceğini Azot üzerinden görebilirsiniz. Kuru şartlarda arpa için ise yine organik madden oranına göre dekarda verilmesi gereken saf Azot miktarına bakalım; Organik madde % 0-1,0 aralığında dekara 8 kg, % 1.1-2 ise 7kg,+2,1-3 ise 6kg,% 3 den fazlaysa 5 kg saf Azotu dekara vermek gerekmektedir.

Sulu şartlarda ise buğdayda organik maddenin % değerine göre dekara verilmesi gereken saf Azot oranları ise; Topraktaki organik madde miktarınız % 0-1 değerleri arasındaysa dekara 16 kg saf Azot vermeniz gerekmektedir.

Organik maddeniz % 1,1-2,0 aralığındaysa dekara 15 kg saf Azot, % 2,1-3 aralığındaysa dekara 14 kg ve % 3 den büyükse dekara 12 kg saf Azot vermelisiniz. Sulu şartlarda arpa için ise; Topraktaki organik madde miktarınız % 0-1 değerleri arasındaysa dekara 15 kg saf Azot vermeniz gerekmektedir.

Organik maddeniz % 1,1-2,0 aralığındaysa dekara 14 kg saf Azot, % 2,1-3 aralığındaysa dekara 13 kg ve % 3 den büyükse dekara 11 kg saf Azot atmalısınız.

Görüldüğü gibi bu yıl en başından dane kadar sapı da mümkün olduğunca hastalıktan ya da zararlılardan koruyabilirsek ve bunu üretim sezonu sonunda toprağa organik madde katkısına çevirebilirsek ya da yapacağımız ilavelerle toprakta ki organik maddeye katkı verebilirsek, zaman içinde belli seviyelerde atacağımız gübre miktarları da düşecektir.

Böylesi zor bir sezonda seneye bu anlamda yatırım yapmak aslında tam da bu zamanlardan başlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saim AÇIL Arşivi