Ahmet TURAN
TARIMDA MÜJDELİ BİR HABER
Konyalıyız ya…
Konya ile ilgili önemli projelerin açıklanması heyecanımızı artırıyor.
Hele bu tarımla ilgili olursa, daha da heyecanlandırıyor.
Niye mi?
Çünkü Konya Ovası, tarım ve hayvancılığın yuvası
Nüfusun büyük bölümünün geçim kaynağı tarım. Sanayi ve ticaretin de ağırlığını tarımsal üretim oluşturuyor.
Onun için bu projeler bizi heyecanlandırıyor.
Haber şöyle.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin önemli tarımsal üretim bölgelerinden biri olan Konya Havzası için hazırlanan Kuraklık Yönetim Planı’nı güncelledi.
Rapor hazırlandı!
Konya Havzası'nda hem kuraklık hem de yoksullukla mücadele edilecek
Akdeniz iklim kuşağında olan Türkiye, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden biri olan kuraklık ile karşı karşıya kalıyor ve bu durum tarımsal üretimi de doğrudan etkiliyor. Bu etkilerin ortadan kaldırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı, 23 havzada kuraklık yönetim planı hazırladı. Bunlardan biri olan Konya Havzası için hazırlanan Kuraklık Yönetim Planı’na göre, Konya, Niğde, Isparta, Aksaray, Ankara, Karaman ve Nevşehir illerine bağlı yörelerin yer aldığı havza, yaklaşık 3 milyon kişinin hayatına sağlık, ekonomik, çevresel, sosyal açıdan etki ediyor
Güncelleme kapsamında, havzaya ait jeolojik, tarımsal, ekolojik, sosyo-ekonomik, nüfusa veriler derlendi. Gelecek dönem için zamansal ve mekânsal olarak yapılan kuraklık analiz sonuçlarına göre kuraklık şiddet ve risk haritaları ile frekans grafikleri hazırlandı. Havzadaki nüfus artış eğilimi ve bilinen önemli yatırım planları dikkate alınarak muhtemel su bütçe açığı hesaplandı. Atıksuyun yeniden kullanımına ilişkin analizler yapıldı.
Raporda, sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında, verimliliği, üretimi arttıran, toprak kalitesini iyileştiren uygulamaların gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilirken, yoksulluğun tüm biçimlerinin her yerde sona erdirilmesine de vurgu yapıldı. Kuraklığın geçmişte olduğu gibi “normal bir doğa olayı” olarak değerlendirilmesinin ise yanlış olduğunun kurum/kuruluşlar ve halk ile paylaşılarak, farkındalığın arttırılması gerektiğine dikkat çekildi. Herkes için erişilebilir su ve atıksu hizmetlerini ve sürdürülebilir su yönetimini güvence altına almak için de çalışmalar yürütülecek.
Raporda havzadaki tarımsal üretime ilişkin bilgiler de yer aldı. Buna göre, başlıca kültür bitkileri; buğday, arpa, çavdar, yulaf, şekerpancarı, ayçiçeği, mısır, patates, mercimek, fasulye, bakla, keten ve kenevir. Domates, biber, patlıcan, lahana gibi sebze çeşitleri ile üzüm, elma, armut türü meyveler de yaygın olarak yetiştiriliyor. Bu yaygın bitkisel üretim sebebiyle havza alanının yaklaşık yüzde 46’sı tarım alanı olarak kullanılıyor
Ovanın tamamında tarımsal üretim planlaması ve sulu tarıma geçilmesi hayali gerçekleşsin artık.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.