Ahmet TURAN
El Metin
Allah'ın sonsuz rahmetini kazanmak için kullar Allah'a sığınırlar. Yaşadıkları acıdan, azaptan kurtulabilmek için El Metin zikirleri çekerek güç bulmayı istemektedirler. Peki Allah'ın 99 isminden yalnızca biri olan El Metin ne demek
El Metin anlamı bakımından ikiye ayrılmaktadır. İlk anlamı güçlü, sağlam ve kudretli olan anlamına gelmektedir. Allahu Teala karşısında kullar acizdir. Allah'ın gücü ve kudreti yardımı ile eksikliklerinden kurtulmaktadır.
El Metin'in ikinci bir anlamı ise herhangi bir zorluk çekmeyen, her şeye gücü yeterek sıkıntıya girmeyen anlamındadır. Allahu Teala, kullarını gözetir. Zorda kalanlara, sıkıntı çekenlere yardım eder. Onun gücü ve kudreti sayesinde kullar sıkıntılı durumlardan, kazadan ve beladan korunmaktadır.
Allah’ın isimlerinden bir olan El Metin ismi, metanetten türemiş olan isimlerden biridir. Metanet kelimesinin anlamı ise dirayetli, dayanıklı ya da dayanma anlamına gelmektedir.
Çok sağlam.
Her şeye gücü yeten
El Metin esması, yaratırken zorlanmayan, kavi ve çok sağlam olan demektir. Allah'ın gücü de kudreti ve rahmeti gibi sonsuzdur, sınırlandırılamaz.
Metin, güç ve kuvvetli azalmayan, güçsüz düşmeyendir. Bu durum yalnız Allah için geçerlidir. O'nun dışındaki bütün varlıklar, zamanla güçlerin kaybeder ve zayıf düşerler. Bu değişim, Allah için imkansız varlıklar için mümkündür.
Allah'ın güç ve kuvvetini bilen, kendi güç ve kuvvetiyle övünmeyi terk eder, Yüce güç sahibine yönelir. bu ismi bilen, dini bağlarını güçlendirmeli, bilgilerini artırmalı, hiç bir şekilde sarsılmayan sağlam ve kesin bir inanca sahip olmalıdır.
Hiçbir iş Allah'a zor gelmez. Hiçbir şey O'nu aciz bırakmaz. Hiçbir şey O'nun idaresine karşı gelemez. Hiçbir şey O'nun kuvvetinden kurtulamaz.
Ya metin esmasının faziletini anlatan birkaç ayet şu şekildedir;
"Şüphesiz Allah'ın kendisi, rızık verendir, Metin (sağlam olan), kuvvet sahibi olandır." (Zariyat, 58. Ayet)
"Sana gelen iyilik Allah'tan her kötülük ise nefsindendir." (Nisa Suresi, 79. Ayet)
"De ki: Ey mülkün gerçek sahibi olan Allah'ım. Mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden çekip alırsın. Dilediğini yüceltirsin, dilediğini alçaltırsın. Her türlü iyilik senin elindedir. Hiç kuşku yok sen her şeye kadirsin." (Ali İmran Suresi, 26. Ayet)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.