Ahmet TURAN
PİYASANIN AYAZI VE YETİM PROJESİ
Yazı başlığına bakınca ‘ayaz’ ve ‘yetim’ ne alaka diye merak etmişsinizdir.
Anadolu da genelde dondurucu soğuğa ayaz derler.
Biri can sıkıcıdır. Diğeri de, şefkat ve yürek ısıtıcıdır.
Ama maalesef ülkemizde bu iki gerçeği de en uç noktalarında yaşıyoruz.
Ayaz, kendisine karşı tedbirli olanı da etkiler.
Ancak yürek ısıtmada dünyada ilk sıradayız.
Peki ülkemizde hem iyilik, hem de aç gözlülük yapanların oransal karşılaştırması nasıl diye araştırma yapsak muhakkak, dengesiz bir durumla karşılaşırız.
Yürek ısıtan projelerde sayı çok, diğerinde ise etki çok.
Nereden mi geldik buraya.
Edirne’den Kars’a kadar, tüm il ve ilçelerde var olan zincir marketlerin temel gıda ve temizlik ürünlerindeki hızla yükselen fiyatların bir türlü aşağı düşmemesine halkın yaptığı eleştirilerden geldik.
Çünkü etkisi çok.
Sadece vatandaşlar değil, Rekabet Kurumu da eleştirisini yapmış.
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, marketlerdeki fahiş fiyat artışlarının nasıl yapıldığını tüm ayrıntılarıyla anlattı.
Fiyat artışlarının Whatsapp ve maillerle koordine edildiğine işaret ettikten sonra "Fiyat artışını yapmayan bir başka satıcı varsa yapan tedarikçiye 'Ben de fiyatı indireceğim. Ve indirdiğim farkı zarar olarak size fatura edeceğim' diyor. Burada tedarikçi panikliyor. İndirim yapan satıcıyı ikna ederek onun da fiyatı yükseltmesini sağlıyor" diyor.
Burada topla, dağıt karteli var.
Kartelin bir alt kırılımı, firmalar birbirleri ile iletişim kurmasalar da geleceğe dönük fiyatlar, kampanyalar ve indirimleri malı aldıkları tedarikçiler aracılığıyla belirliyorlar ve fiyat geçişlerini birlikte sağlamış oluyorlar. Bazı ürünlerde marketlerde tıpa tıp aynı fiyatları görüyoruz. Bunun nedeni de biraz budur. Kendileri irtibat kurmasalar bile tedarikçileri aracılığıyla o fiyat geçişlerini birlikte yapıyorlar.
Market yetkilisi diyor ki abi piyasa yükselirse sorun yok.
Sıvı yağ üzerinde belirgin bir şey var. Bizim ikinci bir soruşturmamız daha devam ediyor. 14 tedarikçi ve market ile devam eden ikinci bir soruşturmamız var. Orada topla karteli ve yeniden satış fiyatının belirlenmesiyle ilgili bulgumuz var.
Tedarikçinin raftaki fiyata müdahalesi suç teşkil eder. Mutlaka fiyatın pazarda belirlenmesi gerekir.
Piyasada rekabet karşıtı işlemler vazgeçilmez gibi düşünülüyor sanırım teşebbüslerin bundan vazgeçmesi lazım. Zincir marketler de olacak. Belki yerel marketler de olacak. Daha farklı tedarikçilerle karşı karşıya geleceğiz.
YETİM PROJESİ
Türkiye Diyanet Vakfı ve Konya İl Müftülüğü tarafından organize edilen ‘Yetimine sahip çık’ projesi vatandaşlardan ilgi görüyor.
Projede cami imamları takip görevini yürütüyor.
Cemaat, cami çevresindeki yerleşim alanındaki konutlarda ikamet edenler arasında 18 yaşından küçük yetim var ise onu cami imamına bildiriyor. Cami, harçlığı ve okulu ile diğer ihtiyaçları dahil o yetime sahip çıkıyor.
Vatandaşın bu projedeki yeri neresi diye sorarsanız.
İmkanı olanlar bağış yapıyor.
Yapılan bağışlar yürekleri ısıtıyor.
Piyasayı ayazlaştıranlar belki böyle projelerden nasip alırlar.
Biz yürek ısıtalım.
Yüreğimizin ateşi bu ayazı söndürecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.